• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Jullie zijn zwanger, en de moeder wil na de bevalling toch weer gaan werken. Er zal dus iemand voor de baby moeten gaan zorgen in de periode dat papa en mama werken. Wie gaat dit doen? Opa en oma, de mensen bij een crèche of een gastouder. De keuze is voor iedere ouder niet even makkelijk. Maar wat kun je nu bij een gastouder verwachten?

Een gasouder is een persoon die kinderen opvangt vaak in haar/zijn eigen huis. De kinderen worden dus in een gezinssituatie opgevangen. Het is kleinschaliger dan in een creche. Vaak blijven ze vanaf baby tot 4 jaar bij dezelfde gastouder wanneer er een goede klik is, dit maakt dat het huis van de gastouder een 2de thuis wordt. De kinderen weten hier dat net als thuis er bepaalde regeltjes gelden en dat het leuk is om net als thuis de gastouder te mogen helpen als ze wat groter zijn. Wanneer er boodschappen gedaan moeten worden, gaan de kinderen gezellig mee naar de winkel. Dit is voor veel kinderen een leuk uitje. Het is dus eigenlijk net als thuis. De kinderen draaien gewoon mee in het huishouden van de gastouder. Natuurlijk zijn er wel wat aanpassingen, maar je probeert een zo’n gewoon mogelijk leefritme te creëren.

Doordat het bij de gastouder kleinschaliger is, heb je vaak wat meer tijd om  1 kind  wat meer aandacht te geven als hij of zij dat nodig heeft. Vaak als de kleintjes in bed liggen heb je tijd om andere dingen te doen met de wat grotere kinderen. Wanneer iedereen wakker is, leren de grotere kinderen ook even op hun beurt te wachten of te helpen. (flessen melk schudden, luiers aangeven, trooosten ect.)

Leerproces voor kinderen, laat ze in hun eigen waarde, leer ze zelfstandig spelen, maar ook dingen in groepsverband doen zodat ze op jonge leefdtijd al leren te delen, maar ook iemand met rust te laten als ze daar behoefte aan hebben. Voor kinderen die thuis nog geen broertje/zusje hebben is het leuk om in een klein groepje te zitten, het is leuk en leerzaam. Thuis krijgen ze alle aandacht van papa/mama en bij de gastouder leren ze dat ze ook wel eens even moeten wachten voor ze aan de beurt zijn. Eigenlijk voelt het aan alsof je al wat ‘ broertjes en zusjes’ hebt.

De opvang bij een gastouder is vaak ook flexibeler dan bij de crèche. Je neemt niet een aantal uren per dagdeel af, maar het aantal uur dat je opvang nodig hebt. Voor de een is dat misschien maar 4 uur terwijl dat voor de ander 9 uur is. Ook al komen kinderen op verschillende tijden binnen, probeer je als gastouder toch een zo regelmatig mogelijk ritme per kind aan te houden. Vaste tijden van eten/drinken, slapen, speleln enz. Want zoals onze oma al zei, voor ieder kind is rust, regelmaat en reinheid heel belangrijjk voor de ontwikkeling en groei van onze kinderen.

Zijn jullie op zoek naar een gastouder/ crèche ga dan bij diverse gastouders/crèches langs om te kijken wat het best bij jullie past. Voor sommige gezinnen is het ook een optie om beide te combineren.

 

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type