• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Sinds we op het platteland wonen, waar de populatie reeën groter is dan het aantal buurkinderen, hebben we huisdieren. Of liever gezegd, hebben onze kinderen huisdieren.

Vooral voor onze oudste was de overgang van een woonwijk in de stad naar het buitengebied groot. Het afscheid van haar vriendinnen was hartverscheurend. Ook voor de jongste was de verhuizing een grote overstap. Hij speelt namelijk niet zelf. Waar Carlijn urenlang alleen op haar kamer kan spelen, wil Niels graag vermaakt worden. En als er dan ineens weinig speelkameraadjes in de omgeving zijn, komt dat neer op ons als ouders.

Om het verdriet van de verhuizing te verzachten (en een altijd aanwezig speelmaatje voor Niels te hebben), mochten beide kinderen een huisdier uitkiezen. Carlijn koos voor kitten Milan, Niels voor een hondje. Nu had ik als ouder een bepaald beeld van zo’n beestje in huis. In mijn gedachten zou Niels uit school komen en lekker met Snuffie gaan rennen en voetballen in de tuin. Het verloopt anders. Wanneer Niels uit school komt vraagt hij: ‘mam, mogen Snuffie en ik televisie kijken? We zijn moe.’ Ik moet er ook wel weer om lachen.

De kinderen zijn allebei dol op de dieren. Ze geven ze zelf eten, kammen ze en spelen en knuffelen met ze. Als ze verdrietig zijn vinden ze troost bij hun lieve, trouwe viervoeter. En als een van beide kids huilt, doet Snuffie net zo hard mee. De troost van een dier is groot; een hond of kat oordeelt niet, je krijgt onvoorwaardelijke liefde van ze en ze zijn er voor je als er iets is. Vooral katten voelen het goed aan als je even niet lekker in je vel zit heb ik het idee.

Er kleeft ook een nadeel aan de komst van hond Snuffie. De kinderen vinden het soms lastig om samen te spelen met de dieren. In het begin ontstonden er flinke ruzies over wie er met Snuf mocht spelen. En nu nog kan de strijd om de hond af en toe hevig oplaaien. Toch leren ze ook hier weer van: delen, samen spelen en dat je niks af mag pakken. Ook geen hond. Oh ja, nog een nadeel. Je raadt al wie de hond uitlaat en de kattenbak verschoont.