• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Tegenwoordig wordt je als zwangere overstelpt met informatie van echt iedereen. Je vriendinnen, moeder, oma, buurvrouw en die cassière bij de drogist in het dorp 10 km verderop hebben allemaal wel tips en adviezen voor je. Waarschijnlijk zal je vooral luisteren naar een paar van deze ‘experts’  en vul je de rest van de informatie aan met adviezen van je arts of verloskundige. Maar wist je dat zij vroeger juist de meest bizarre adviezen gaven? Lees hier over de gekste adviezen van een arts die leefde in de Middeleeuwen…

Credits: acompletelife

Zijn naam van Ambrose Paré, een chirurg en veldarts uit Frankrijk. Volgens velen een briljante man die vier Franse koningen zijn diensten verleende en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van chirurgie bedacht. Een fantastische arts zou je dus zeggen. Op het gebied van chirurgie zeker, maar zijn adviezen aan zwangere vrouwen waren ronduit bizar. In zijn werk ‘ Of Monsters and Prodigies’ geeft hij verklaringen waarom sommige verschijnselen rond een vrouw invloed kunnen hebben op het nog ongeboren kind. We hebben 10 gekke adviezen en conclusies voor je op een rij gezet.

ADVIES 1: GEBRUIK GEEN FANTASIE

Paré gebruikt hier als voorbeeld het verhaal van een vrouw die een behaard kind baarde. Dit kwam volgens hem omdat ze tijdens de bevalling naar een afbeelding had gekeken van Johannes de Doper gekleed in een dierenhuid. Als dit waar zou zijn dan waren er waarschijnlijk een groot aantal baby’s die op goedkope stoffers en kussens leken.

ADVIES 2: GOOI GEEN MUIS NAAR JE TEPELS

Paré was niet de enige Middeleeuwse dokter die hierin geloofde. Als je een kers naar een zwangere vrouw gooide dan kon je de baby ‘besmeuren’ en als je een muis of kikker naar de tepels van een vrouw gooide zou de baby een monster worden. Wij vragen ons sowieso af waarom een (zwangere) vrouw iets naar haar hoofd of tepels gegooid zou moeten krijgen, maar ach…

ADVIES 3: LAAT EEN ZWANGERE VROUW GEEN ETEN ZIEN

Hmm, hier kunnen we ons wel in vinden. Een van de bekendste zwangerschapsverschijnselen is ten slotte de eetbui Ook de verklaring dat zwangere vrouwen gevoelig zijn is een scherp observatie. Wat dit advies dan weer typisch Middeleeuws maakt is dat je een zwanger vrouw geen eten mag laten zien dat ze niet mag eten omdat ze anders een kind baart dat op dat eten lijkt. Eh, heeft iemand ervaring met Cheeseburger-boys en Rosé-girls?

ADVIES 4: KIJK NIET NAAR EEN TWEE-HOOFDIGE VROUW

Paré verklaarde hierbij dat een twee-hoofdige vrouw uit Italië was verbannen omdat ze misschien zwangere vrouwen zo zou laten schrikken dat ze een twee-hoofdige baby zou baren. Boe!

ADVIES 5: KRIJG NIET TE VEEL ZAAD IN JE

Dit is echt waar! not Sommige Middeleeuwse artsen geloofden dat te veel zaad een tweeling of zelfs drieling zou geven. Maar ook een baby met meerdere ledematen was mogelijk. Te weinig zaad zou ervoor zorgen dat je kind juist vingers of ledematen zou missen. Er wordt alleen niet gezegd wat de juiste hoeveelheid dan is…

Credits: boodschappen

ADVIES 6: EET GEEN FRUIT

Hier roep je waarschijnlijk heel hard NEE! Dit klopt niet! Paré dacht echter dat het eten van fruit ertoe leidde dat vrouwen slang-achtige objecten kregen in plaats van kinderen. Hij waarschuwde vooral ijdelheid niet de overhand te laten nemen en genoeg te eten zodat vrouwen gezonde kinderen krijgen. Dat laatste zijn we het wel weer mee eens. Afvallen tijdens de zwangerschap is natuurlijk not done

ADVIES 7: NIET ZWANGER WORDEN TIJDENS JE MENSTRUATIE

Paré beweerde dat zwanger worden tijdens de menstruatie ervoor zorgde dat je kinderen in verschrikkelijke monsters veranderden of dat ze sneller jicht kregen.

ADVIES 8: SLA JE BENEN NIET OVER ELKAAR

Vrouwen die hun benen te vaak over elkaar slaan tijdens de zwangerschap of hun buik binden kunnen hun baby’s verdraaien of laten rotten. Zie het maar als 9 maanden oefenen voor de bevalling.

ADVIES 9: GA NIET NAAKT IN BAD

Volgens Middeleeuwse artsen konden slangen hun zaad in het water achterlaten en vrouwen zwanger maken die wilden baden. Aha, dus hier is die jacuzzi-versie vandaan gekomen.

ADVIES 10: ZWANGER WORDEN VAN EEN DIER

Paré heeft daar zelfs ervaring mee: hij haalt een aantal gevallen aan van vrouwen die in plaats van mensen half mens-/half diervormen kregen. Een deel is volgens hem te wijten aan de ongelovigheid van de vrouwen of een verkeerde manier van sex hebben. Een ander deel is gewoon de wil van God. Oh, en jij maakte je ‘alleen maar’ zorgen over het krijgen van een gezonde baby…

Bronnen: Of monsters and prodigies: the interpretation of birth defects in the sixteenth century, Boek ‘Of Monsters and Prodigies’.