• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Baby’s die borstvoeding krijgen uit de fles, zijn op hun eerste verjaardag gemiddeld zwaarder dan baby’s die direct uit de borst drinken. De aan de borst gevoede baby’s zouden minder kans lopen om obesitas te ontwikkelen. De voordelen van borstvoeding zitten dus mogelijk niet alleen in de moedermelk, maar ook in het drinken aan de borst, zo blijk

Aan de borst gevoede baby’s hebben minder kans dik te wordenuit een onderzoek uit Archives of pediatrics & adolescent medicine. Maar ja…dan moet je natuurlijk wel in staat zijn borstvoeding te geven!Amerikaanse onderzoekers hebben 1899 baby’s gewogen gedurende hun eerste levensjaar. De ouders vulden enquêtes in over de voeding. Kinderen die moedermelk vooral uit de fles drinken, blijken elke maand gemiddeld 71 gram meer aan te komen dan de kinderen die vooral direct bij de moeder drinken. Ter vergelijking: de baby die kunstvoeding drinkt, komt maandelijks gemiddeld 89 gram extra aan.
De auteurs wijzen erop dat borstvoeding minder risico op obesitas geeft in de latere kinderleeftijd. Het commentaar nuanceert dat: de mate van gewichtstoename in het eerste levensjaar heeft weliswaar invloed op kinderobesitas. Borstvoeding en flesvoeding geven echter een ander patroon van gewichtstoename, we weten niet precies hoe dit samenhangt met kinderobesitas. Kunstvoeding uit de fles zou kinderen belemmeren zelf hun energie-inname optimaal te reguleren, maar dit onderzoek laat zien dat de fles an sich al zwaarder maakt. Drinken direct bij de moeder heeft daarom de voorkeur, volgens de onderzoekers. Als dat niet kan, is bij het geven van de gekolfde melk speciale aandacht nodig voor ‘de voedingssignalen die het kind afgeeft’, besluiten de auteurs.