• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Child-sleep-night-terrors Heel veel kinderen doen geen oog dicht als er niet een lampje aan is op de kamer. Probeer dit echter wel te vermijden. Want met het licht aan slapen zorgt voor een slechtere nachtrust. Recente onderzoeken tonen aan dat mensen die met het licht aan slapen, vaker midden in de nacht wakker worden en minder diep slapen. En dat is voor kinderen

Child-sleep-night-terrors Heel veel kinderen doen geen oog dicht als er niet een lampje aan is op de kamer. Probeer dit echter wel te vermijden. Want met het licht aan slapen zorgt voor een slechtere nachtrust. Recente onderzoeken tonen aan dat mensen die met het licht aan slapen, vaker midden in de nacht wakker worden en minder diep slapen. En dat is voor kinderen helemaal niet goed! In het onderzoek werden tien mensen geobserveerd tijdens hun slaap. Er werd gekeken naar hun slaappatroon als zij in het donker sliepen en naar hun slaappatroon als zij in het licht sliepen. Uit het onderzoek bleek dat als de mensen met het licht aan sliepen, zij een meer oppervlakkige slaap hadden, sneller geprikkeld werden en er ook veranderingen waren in hersenactiviteit. Het licht dat voor dit onderzoek werd gebruikt, was een echte lamp die niet ver van de mensen was geplaatst. Dit is dus niet te vergelijken met bijvoorbeeld het licht dat de wekker uitstraalt. Een wekker straalt aanzienlijk minder licht uit en zal daardoor van minder invloed zijn op uw nachtrust.
Bovenstaand onderzoek toonde de invloed van licht tijdens je slaap aan. Maar ook met de lichten aan gaan slapen, kan van invloed zijn op je nachtrust. Een zo optimaal mogelijk omgeving is het beste voor een goede nachtrust. Hierbij hoort een donkere slaapkamer als je gaat slapen. Een donkere slaapkamer draagt bij aan een goede nachtrust. Zorg voor goede lichtwerende gordijnen voor je ramen en probeer ’s avonds niet te veel felle lichten aan te hebben. Probeer ook te voorkomen dat als je ’s nachts wakker wordt, je ergens het licht aan moet doen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een nachtlampje waardoor je toch kan zien waar je loopt en wat je doet.

Lees ook:Laat kinderen in het weekend veel slapen en voorkom obesitas
Lees ook:Helft baby’s slaapt na drie maanden nacht door
Lees ook:Slecht slapende kinderen hebben grotere kans dik te worden
Lees ook:Langslapende kinderen eten minder en zijn lichter
Lees ook:Je kind groeit het hardst als het slaapt

Authors: Hester