• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Wat hebben botox en mobiele telefoons met zilver te maken? Op 5 juni heropent het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven na een grootschalige herinrichting. Het museum wil liefhebbers én dagjes uit publiek laten zien hoe zilver deel uit maakt van het dagelijks leven. Eeuwenlang betaalden we met zilver en nog steeds sieren zilveren kandelaars onze

Dagje uit voor het hele gezin: Het Zilvermuseum in Schoonhovenfeestelijk gedekte tafels en straalt zilver op kampioensmomenten. Zelfs in mobiele telefoons, botox en bij waterzuivering wordt het edelmetaal gebruikt. Steeds minder studenten kiezen voor de opleiding voor zilversmid, een trend die het museum met de vernieuwing ook wil helpen keren. In de inpandige Zilversmederij werken jonge zilver- en goudsmeden die hun bedrijf starten en uitleg geven over hun werk aan museumbezoekers.  In het voormalige Kazernegebouw in zilverstad Schoonhoven creëerde het museum de afgelopen maanden een wereld rond het edelmetaal zilver. Bezoekers van alle leeftijden voelen, ruiken, horen én kunnen zelf aan de slag. Hoogtepunt is een interactieve tafel van 14 meter, vol zilververhalen en opdrachten met een knipoog naar de geschiedenis, etiquette en stijlen.De vaste collectie 400 jaar gebruikszilver wordt aantrekkelijk, eigentijds en rond thema’s uit het dagelijks leven gepresenteerd, zodat het tot de verbeelding spreekt van bezoekers van alle leeftijden. Het museum verandert hiermee van traditioneel museum in een plek waar alles draait om bewonderen én doen. Naast de glitter en glans, laat het museum het proces van erts tot eindproduct zien, geeft het informatie over ambachtelijke en industriële technieken en komen onbekende toepassingen aan bod zoals in botox en mobiele telefoons. Naast de nieuwe interactieve presentaties heeft het museum een eigen Zilversmederij waar startende zilver- en goudsmeden werken, een Kenniscentrum en ZilverLab waar bezoekers zelf aan de slag gaan.

Nieuw tijdperk voor het ambacht

Het museum wil samen met de Vakschool Schoonhoven en Silver in Motion een impuls geven aan de aandacht voor het ambacht van zilver- en goudsmid. Een tijdelijke tentoonstelling Meesterstukken zet de goud- en zilversmeden centraal die dit jaar aan de Vakschool Schoonhoven afstudeerden. Na de vernieuwing is het Zilvermuseum meer dan ooit een podium voor zilver en locatie voor toonaangevende evenementen en symposia zoals de Schoonhoven Silver Award en het jaarlijkse Zilverstadsymposium.

Openingstentoonstelling Koninklijke Cadeaus

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is 5 juni 2014 aanwezig in het nieuwe Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven voor de opening van tentoonstelling Koninklijke Cadeaus. glans, waarde en duurzaamheid maakt zilver zeer geschikt voor de vervaardiging van Koninklijke cadeaus. Bij de tentoonstelling Koninklijke Cadeaus is een groot aantal cadeaus van zilver te zien, dat de Koninklijke familie in de loop van twee eeuwen ontving. Het museum sluit hiermee aan op de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Alle objecten in de tentoonstelling zijn gemaakt voor Koninklijke hoogtepunten, zoals de geboorte van Koning Willem-Alexander in 1967, het huwelijk van Koning Willem III en Koningin Emma in 1879 en het zilveren regeringsjubileum van Koningin Beatrix. Soms worden de voorwerpen nog gebruikt bij officiële ontvangsten. De tentoongestelde objecten zijn afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen en werden vervaardigd door zilversmeden uit Schoonhoven, de Zilverfabriek H.Hooijkaas, hofleverancier Niekerk en door de Koninklijke Van Kempen en Begeer.

Openingstijden]

Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 – 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 17.00 uur. Museumkaart geldig. Entreeprijs € 8 voor 18 jaar en ouder, € 6 voor 12 – 18 jaar, € 4 voor 6 – 12 jaar en gratis entree voor kinderen tussen de 0 en 6 jaar. De tentoonstelling Koninklijke Cadeaus is te bezoeken van 6 juni tot en met 26 oktober 2014 in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Er zijn speciale rondleidingen en activiteiten voor kinderen. Meer informatie is te lezen op www.zilvermuseum.nl

De vernieuwing van het Zilvermuseum is mede mogelijk gemaakt door: VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Cultuurparticipatie, Ridderlijke Duitsche Orde Balije van Utrecht, Mr. August Fentener van Vlissingen Fonds, K.F. Hein Fonds, Rabobank UW en Stichting Zabawas.