• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Steeds meer kinderen lopen sportblessures op. In zes jaar tijd is het jaarlijks aantal sportblessures bij 9- tot 12-jarigen gestegen van 130.000 naar 230.000.

Gerelateerd nieuws:

Authors: nu.nl – kinderen

Door minder bewegen meer blessures bij kinderenFoto:  ANP
Dat meldt veiligheidsorganisatie VeiligheidNL. Vooral op het voetbalveld en tijdens de gymlessen gaat het verkeerd.

De oorzaak van de stijging komt enerzijds doordat kinderen steeds minderen bewegen. Dat leidt tot een slechtere motoriek, wat vervolgens weer blessures in de hand werkt, blijkt uit onderzoek van VUmc.
Aan de andere kant is er een ontwikkeling dat kinderen die wel sporten dat steeds intensiever gaan doen. Bij deze groep ligt overbelasting op de loer waardoor ze ook kwetsuren kunnen oplopen.

Volgens VeiligheidNL is het belangrijk kinderen te trainen in sportieve basisvaardigheden als motoriek, spierkracht en lenigheid. Daarnaast hebben ouders en de leiding bij sportverenigingen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat de sportende jeugd niet overbelast raakt.

Het onderzoek liep van 2006 tot en met 2011. Ook als de cijfers worden gecorrigeerd vanwege de sportende kinderen die meer uren op het sportveld staan, dan nog is er in de onderzochte leeftijdsgroep een stijging van 50 procent van de blessures.

Door: ANP