• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

'Na kanker vaker hartproblemen bij kinderen''Na kanker vaker hartproblemen bij kinderen'

Kinderen die kanker overleven, hebben na de behandeling een verhoogd risico op hartziekten en andere gezondheidsproblemen. Dat stellen onderzoekers van de University of Minnesota.

Gerelateerd nieuws:

Authors: nu.nl – kinderen

'Na kanker vaker hartproblemen bij kinderen'
Foto:  Thinkstock

Onderzoeker Donald R. Dengel presenteerde de resultaten van zijn onderzoek op een bijeenkomst van de American Heart Association.

“Eerder onderzoek liet zien dat kinderen die kanker overleven jaren na de behandeling vaak te maken krijgen met allerlei gezondheidsproblemen. Tot nu toe is er echter nooit gekeken naar het effect van de behandeling op het hart van het kind als het nog een kind is.”

Dengel keek samen met zijn collega’s naar de stijfheid, dikte en functie van de bloedvaten bij 319 jongens en meisjes tussen de 9 en 18 jaar die leukemie of een tumor hadden overleefd. Bij alle deelnemers was het minstens 5 jaar na de diagnose. De genezen kinderen werden vergeleken met 208 broertjes en zusjes die niet de diagnose kanker hadden gekregen.

Uit het onderzoek bleek dat kinderen die kanker overleefden vaker een afname hebben in de functie van de bloedvaten. Bij leukemiepatiëntjes nam de gezondheid van de bloedvaten met 9 procent af na de chemotherapie.

“Gezien dit verhoogde risico zouden kinderen die kanker overleven leefstijlaanpassingen moeten doen om hun kans op hart- en vaatziekten te verkleinen”, aldus Dengel. “Daarbij zouden de behandelaars van kinderen met kanker de gezondheid van het hart en de vaten ook goed in de gaten moeten houden.”