Op tijd naar bed gaan hoeft voor kinderen niet per se gezonder te zijn, zolang het tijdstip van naar bed gaan maar constant is. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Universiteit van Londen.
Authors: nu.nl – kinderen
Foto: Thinkstock
De wetenschappers deden hun onderzoek onder ruim 11.000 7-jarigen bij wie het slaapgedrag jarenlang werd gevolgd. De conclusies van dat onderzoek werden maandag gepubliceerd.
Onderzoekers keken naar het tijdstip van naar bed gaan en legden dat naast de prestaties op het gebied van rekenen, lezen en ruimtelijk inzicht.
Het blijkt dat die vaardigheden niet per se beter zijn ontwikkeld bij kinderen die zoveel mogelijk slaap krijgen. Op tijd naar bed gaan is wel degelijk belangrijk, zo stellen de onderzoekers, maar nog belangrijker is dat kinderen elke avond op een vast tijdstip gaan slapen.
Kinderen bij wie de bedtijd nogal eens verschilt, presteerden minder goed dan kinderen met een vaste biologische klok. Daarbij komt dat meisjes meer last hebben van een verstoord ritme dan jongens.
7-jarigen die na 21.00 uur gaan slapen én die geen vast slaapritme hebben gehad, presteerden het slechtste van de groep. Kinderen die eerder een verstoord ritme hadden maar bij wie dat later hersteld werd, presteerden daarna beter.
Read more