• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Schreeuwen tegen ongehoorzame kinderen zorgt ervoor dat hun gedrag erger wordt, zo blijkt uit een Brits onderzoek. Ook het negeren van stoute kinderen helpt niet.

Gerelateerd nieuws:

‘Te veel lof van ouders heeft

Authors: nu.nl – kinderen

Foto:123RF

Dat meldt de Daily Mail.

Schreeuwen tegen ongehoorzame kinderen werkt averechtsOok het streng straffen van kinderen is niet effectief, zo blijkt uit een onderzoek onder negentienduizend kinderen. Onderhandelen met kinderen blijkt het meest positieve effect te hebben.

De onderzoekers vonden het lastig om er achter te komen wat de meest effectieve manier van opvoeden is, omdat het onderzoek werd beïnvloed door tal van andere factoren, zoals bijvoorbeeld de welvaart van de ouders.

Uit het onderzoek blijkt wel dat ouders met een hoger inkomen vaker onderhandelen met hun kinderen. Ze geven hun kinderen ook gezonder eten en zijn meer gestructureerd. Zo sturen ze kinderen vaker op hetzelfde tijdstip naar bed.

In gezinnen met minder welvaart blijkt vooral de opvoedstijl van de moeder een grote invloed te hebben op het gedrag van de kinderen.

Het onderzoek duurde meerdere jaren. De wetenschappers spraken met ouders als de kinderen een, drie en zeven jaar oud werden. Ze spraken daarnaast ook met broertjes, zusjes en onderwijzers.

“Schreeuwen tegen kinderen, hen streng straffen of negeren, maakt hun gedragsproblemen alleen maar groter”, zo is hun conclusie. “Onderhandelen met kinderen heeft daarentegen geen negatief effect op hun gedrag.”