• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Stichting Prilleven: voor ouders van baby’s met een moeilijke start

Ken je Stichting Prilleven al? Een prachtig initiatief van Bertine Brookhuis, een moeder die er vorig jaar zélf achterkwam dat er best iets gedaan kan worden voor ouders van baby’s met een moeizame start. Haar zoontje lag 5,5 maanden in het ziekenhuis en al die tijd moest zij met haar man een huishouden draaiende houden en haar pasgeboren ventje dagelijks bezoeken. Maar dat niet alleen: hun zoontje lag niet in zijn eigen babykamertje, maar op een couveuse-afdeling. De slangetjes in zijn kleine lijfje overheersten de eerste foto’s en ze moest zelf uitzoeken waar ze contact kon maken met lotgenoten. Alle informatie die ze tegenkwam, bundelde ze in een ‘kasteel’: een stevige kartonnen doos (in te kleuren door broertjes en zusjes) vol handige wetenswaardigheden, websites en spulletjes voor ouders zoals zij. Het is de bedoeling dat het kasteel aan alle ouders in datzelfde schuitje wordt uitgedeeld, maar voor nu gaat het initiatief van start in Alkmaar. Wil je haar stichting steunen? DOEN!Negen maanden na de oprichting van Stichting Prilleven de tijd daar. Rond Kerst krijgen tien gezinnen van ons een kasteel. Dat kasteel gaan ze nauwgezet voor Prilleven beoordelen. Hoe ziet het eruit? Wat zit erin? Is het leuk? Is het nuttig? Met de bevindingen van deze gezinnen kunnen we onze kastelen nog beter afstemmen op hun uiteindelijke doel; de ouders van te vroeg en/of ziek geboren kinderen een hart onder de riem steken tijdens de ziekenhuisopname van hun prille prinsje of prille prinsesje!

Te vroeg of ziek geboren

Ouders van te vroeg en/of ziek geboren kinderen kunnen – zeker in het begin van zo’n ziekenhuisopname – niet of nauwelijks voor hun eigen kindje zorgen. Ze krijgen te maken met nieuwe en onvoorziene vraagstukken. Wat doen we met de geboortekaartjes? Hoe kan ik toch van onze kraamtijd genieten? Hoe houd ik iedereen op de hoogte?

Tussen hoop en vrees

Deze ouders bevinden zich in een verscheurende situatie. Ze zijn blij met de geboorte van hun kindje en tegelijkertijd zijn ze bang omdat datzelfde kindje misschien wel heel erg ziek is. Stichting Prilleven ontwikkelde speciaal voor de ouders te vroeg en/of ziek geboren kindjes een alternatief kraamcadeau in de vorm van een kasteel met daarin handige producten en nuttige informatie. De afgelopen tijd is Bertine druk geweest met fondsen werven, donateurs vinden en sponsoren interesseren. Nu, negen maanden na de oprichting van Prilleven, kan ze  300 Kasteeltjes vullen en is het tijd om te testen.

Kasteelinterieur

In een kasteeltje zit een knuffel voor de kleine die op 60 graden gewassen kan worden. Er zit handcrème in om uitdroging door het vele ontsmetten van de handen tegen te gaan. Er zitten oordopjes en een oogmasker in, omdat het in een ziekenhuis nooit helemaal stil en nooit helemaal donker is. Er zit een stressdoktertje in om naar hartenlust fijn te knijpen of te zoenen. Natuurlijk zit er een brochure in met onmisbare informatie. En dit is slechts een greep uit het interieur.

De toekomst

In het eerste kwartaal van 2014 wordt gestart met het uitdelen van de eerste 300 Kasteeltjes. Prilleven begint in één ziekenhuis en hoopt snel te kunnen uitbreiden naar meerdere ziekenhuizen om uiteindelijk alle ouders van te vroeg en/of ziek geboren kindjes een Kasteeltje te kunnen aanbieden.

Volg Prilleven via https://www.facebook.nl/prilleven