Stress in de tweede en de derde maand van de zwangerschap kan ertoe leiden dat er minder jongens geboren worden. Ook verhoogt stress het risico op vroeggeboorten. Nou denk je misschien: “Ik wil een meisje, ik ga flink stressen”, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg nou maar gewoon goed voor jezelf en wacht netjes af wat de natuur en het lot voor je in gedachten heeft! En uit ervaring kan ik je zeggen: het is allebei geweldig! Het was al bekend dat stress invloed kan hebben op de duur van de zwangerschap. Dit is de eerste keer dat het stressmoment in relatie wordt gebracht met het geslacht van de baby en de lengte van iemands zwangerschap.
De onderzoekers analyseerden de geboortecertificaten van alle baby’s die tussen 2004 en 2006 in Chili werden geboren. Dat waren er meer dan 600.000. Hierin stond onder meer waar de moeder precies woonde.
Ze berekenden hoe ver de zwangeren van het epicentrum van de aardbeving woonden die op 13 juni 2005 plaatsvond, met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Nu blijkt dat er minder jongetjes werden geboren bij vrouwen die dichter bij het epicentrum woonden. “De verhouding tussen jongens en meisjes is normaal gesproken 51 op 49. Ons onderzoek laat zien dat dat na de aardbeving significant was veranderd naar 45 jongens op 55 meisjes”, zegt een van de onderzoeksters Karine Kleinhaus. Ook werden de baby’s gemiddeld vroeger dan normaal geboren. Namelijk 1,3 dagen vroeger bij vrouwen die twee maanden zwanger waren tijdens de aardbeving en 1,9 dagen vroeger als dit drie maanden was . Normaal gesproken worden bij 6 op de 100 vrouwen baby’s te vroeg geboren, dus voordat ze 37 weken oud waren, maar nu steeg dit naar dan 9 op de 100. Dit effect geldt overigens alleen voor meisjes. De onderzoekers suggereren dat het stresshormoon cortisol, waarvan meer vrijkomt tijdens de aardbeving, invloed heeft op de functie van de placenta.