• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Zakgeld: wat moeten we er mee? Het NIBUD weet raad!Zakgeld, kleedgeld, sparen en het inschatten van risico’s. Onderwerpen die voor ouders reden zijn om op zoek te gaan naar onafhankelijk advies bij het Nibud. Ouders geven massaal zakgeld en kleedgeld, maar zijn op zoek naar handvatten om financiële opvoeding vorm te geven. Zo is de Nibud-zakgeldpagina afgelopen jaar 275.000 keer bekeken

Uit verschillende Nibud-onderzoeken blijkt dat ouders geen afspraken maken over hoe zakgeld besteed moet worden of wie bijvoorbeeld de schade betaalt als een mobieltje kapot gaat of kwijtraakt.
Nieuw: ‘Gids voor financieel opvoeden’

Het Nibud brengt daarom een nieuwe gids uit met onafhankelijke adviezen, dilemma’s, tests, columns en voorbeelden die ouders kunnen helpen hun kinderen financieel zelfredzaam te maken. De ‘Gids voor financieel opvoeden’ vertaalt wetenschappelijke inzichten naar de opvoedpraktijk van alledag.
Duizenden ouders op zoek naar onafhankelijke informatie

70% van de kinderen op de basisschool krijgen zakgeld. Op de middelbare school is dat 88%. Twee op de vijf scholieren (41%) krijgt kleedgeld. Het Nibud is blij dat ouders hun kinderen de middelen geven om te leren omgaan met geld. Maar zodra kinderen alleen snoep kopen van het geld, niet sparen of juist heel veel sparen weten ouders niet zo goed hoe ze verder moeten. Zo is een derde van de kinderen op de basisschool is volledig vrij in het besteden van het zakgeld doordat ouders hierover geen afspraken hebben gemaakt.

Veel ouders zoeken onafhankelijk advies bij het Nibud. Het Nibud krijgt al jaren duizenden bezoekers op zijn site die op zoek zijn naar informatie over zakgeld (in 2013 ruim 275.000 paginaweergaves), kleedgeld (in 2013 bijna 145.000 paginaweergaves) en over financiële opvoeding in het algemeen (in 2013 ruim 60.000 paginaweergaves).
Dilemma’s bij opvoeden

Om ouders op weg te helpen komt het Nibud met een boek dat ouders verder helpt met de financiële opvoeding. Dilemma’s die aan de orde komen zijn: Wat doe je als je kind gympen van 150 euro wil kopen? Of hoe leer je je kind de risico’s en verleidingen van online gamen in te schatten? En wat doe je als je kind altijd geld tekort heeft? De Gids voor financieel opvoeden loopt de meest voorkomende dilemma’s chronologisch langs (van 5-18 jaar) en biedt praktische adviezen en handvatten hoe hiermee om te gaan.

De voorbeelden in het boek zijn niet alleen van ervaringsdeskundigen (ouders), maar ook van opvoeddeskundigen. Zo schreven Tischa Neve, Erica Verdegaal en Marieke Henselmans een bijdrage voor het boek. Met dit boek kunnen ouders er zeker van zijn dat ze hun kinderen kunnen opvoeden tot financieel zelfredzame volwassenen!
Van wetenschap naar praktijk

Wat ouders hun kinderen zouden moeten leren verschilt per leeftijd. Dit is beschreven in de Nibud-leerdoelen voor omgaan met geld. Deze leerdoelen (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek) zijn verwerkt in de nieuwe Gids voor financieel opvoeden en geven aan wat kinderen op welke leeftijd zouden moeten kunnen. De onderwerpen hebben o.a. betrekking op: (online) betalen, sparen, plannen, risico’s en financiële gevolgen inschatten, de waarde van geld kennen en omgaan met lenen en verzekeren.

Het Nibud heeft deze kennis in de nieuwe gids vertaald naar praktische adviezen, weetjes en tips, waar ouders direct mee aan de slag kunnen. Hiermee biedt het Nibud een boek dat aansluit bij de vragen en zorgen uit de opvoedpraktijk van ouders.