• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

LIJSJE

Heeel lang geleden stond Lijsje bij een heel groot huis. Mamma’s Grootvader had Lijsje gemaakt.

Toen ging het verschrikkeijk hard waaien en Lijsje viel om. Ze brak in tweeën. Oma ging heel hard huilen, maar Grootvader zei: “Niet huilen, ik kan Lijsje wel weer heel maken.” O, wat was iedereen blij.

Maar toen gingen Mamma en Opa Bart en Oma naar Curaçao. Alle stoelen en tafels werden ingepakt en Lijsje ging in een heel mooi kistje met allemaal piepschuim er in. Dit kleine kistje ging in een heel grote kist met de tafels en stoelen en zo. Die heel grote kist ging met een vrachtwagen naar de boot en daar werd de kist op gezet. En toet toet ging de boot naar Curaçao.

Mamma en Opa Bart en Oma gingen met het vliegtuig.

Op Curaçao werd de grote kist uitgepakt bij het huis waar Mamma en Opa Bart en Oma gingen wonen. Lijsje mocht uit haar kistje en werd in de tuin gezet.

Nou, dat was spannend voor Lijsje. Er stonden allemaal bomen die ze nog nooit had gezien. En wie kwam er nu op haar hoofd zitten? Neenee, geen roodborstje, maar een grote gele vogel.

“Dag grote gele vogel,” zei Lijsje. “Troepiaal, troepiaal,” zei de vogel. “O, heet je zo? En wat zijn dat voor rare blauwe beesten?” “Blauwblauw, Blauwblauw”

Hé, daar kwam Brigitte de hond aangeslenterd. O wat leuk dat zij ook op Curaçao is. En Brigitte vertelde haar van de hagedissen en de leguanen en de suikerdiefjes en de kolibrietjes.

En ik ben ook een keer mee geweest naar een ander huisje. Daar kon je zwemmen, maar ik houd niet van zwemmen, dus blijf ik maar liever hier, zei Brigitte. Lijsje zou wel willen zwemmen, maar ja, ze was van steen en dan zou ze zo naar beneden zakken.

Toen werd het tijd dat de hele familie weer terug ging naar Nederland en Lijsje ging weer in haar kistje en in de grote kist en op de vrachtauto naar de boot en daar ging de boot, toetoet weer terug naar Nederland en daar staat Lijsje weer in een andere tuin van Oma en heeft het hele verhaal aan Roodborstje verteld die op haar hoofd zat.