• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

​1 op de 10 scholen heeft behoefte aan een verkeersbrigade

TNS NIPO heeft in opdracht van Veilig Verkeer Nederland een onderzoek gedaan bij 2.311 basisscholen in Nederland. Maar liefst 83% van deze basisscholen heeft te maken met zaken die de verkeersveiligheid in de omgeving van de school negatief kunnen beïnvloeden. Bij 58% van de scholen ontstaan er gevaarlijke situaties door drukte tijdens het brengen en halen van leerlingen, bij 41% spelen er parkeerproblemen en bij 32% van de scholen zijn er gevaarlijke oversteekplaatsen op de school-thuisroute. Van de scholen waar nu nog geen verkeersbrigade is, geeft 10% aan dat er wel behoefte is aan een verkeersbrigade die helpt om kinderen veilig te laten oversteken op weg naar school, vooral vanwege het vele autoverkeer en vanwege het feit dat er weinig rekening wordt gehouden met voetgangers.

Maatregelen

Voor Veilig Verkeer Nederland zijn deze cijfers aanleiding om extra aandacht te vragen voor de verkeersveiligheid op de school-thuisroute. “Juist in de omgeving van een basisschool, waar altijd veel kinderen zijn, zou je denken dat het verkeer veilig is. Deze cijfers laten het tegendeel zien, dat is toch vreselijk?” zegt Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland. Het onderzoek wijst uit dat veel gevaarlijke situaties ontstaan door drukte bij het brengen en halen van kinderen. Cohen: “Het kan er soms chaotisch aan toe gaan bij basisscholen. Een deel van de oplossing ligt in het verminderen van het autoverkeer: ga dus zoveel mogelijk te voet en met de fiets naar school. Maar dan moet het wél veilig zijn. Veel scholen en ouders vertellen ons dat er een verkeersbrigade nodig is; daar gaan wij hen mee helpen.”

Help ze oversteken

Komende weken voert Veilig Verkeer Nederland de campagne ‘Help ze oversteken’. Ouders die zich zorgen maken over een oversteekplaats op de route naar school kunnen samen met de school het initiatief nemen voor het oprichten van een verkeersbrigade. Veilig Verkeer Nederland biedt daarbij ondersteuning. Iedereen die er over denkt om een verkeersbrigade te starten of zelf brigadier te worden, kan terecht op de website pipaskids. Verder kunnen ze het gratis Vliegende start-boekje bestellen, met tips en adviezen voor het oprichten van een verkeersbrigade. De scholen die in het onderzoek hebben aangegeven dat er behoefte is aan een verkeersbrigade, worden persoonlijk benaderd en op weg geholpen bij het starten van een brigade.

Bron: Veilig Verkeer Nederland