• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Wetenschappers en andere professionals krijgen steeds meer inzicht in wat opgroeiende kinderen nodig hebben. Het huidige onderwijssysteem in veel Westerse landen lijkt niet in te spelen op veel van deze nieuwe inzichten. Uiteraard zijn er heel veel bevlogen leraren die zich vol passie inzetten om kinderen te laten zien wat er allemaal te beleven is op deze aardbol. Toch lijken sommige schoolvormen een betere ontwikkelingsmogelijkheden te bieden voor zich ontwikkelende kinderen dan andere. OpgroeiGids interesseert zich voor nieuwe inzichten en heeft 3 video´s geselcteerd die een beeld geven over ontwikkelingen in het onderwijs. Zoals de titel doet vermoeden zullen meer artikelen volgen met dit thema.


Forest Schools in GB

Forest schools zijn primair bedoeld voor jonge kinderen, ze bestaan door het hele Verenigd Koninkrijk en Bishops Wood loopt hierin voorop. De term ‘forest school’ verwijst naar een brede en inclusieve manier van leren in de open lucht. Daar hoort van alles bij: de natuur leren waarderen en je erin leren redden, zelfvertrouwen opbouwen en leren samenwerken, leren omgaan met risico’s, en al doende biologische, geografische of historische kennis oppikken. Meer op deze website

Toshiro Kanamori – Inspirerende leraar

Kanamori is een meester van groep 6 op een basisschool in Japan.
Hij weet, door zijn manier van lesgeven, kinderen hun emoties te laten uiten en dat geeft een heel prettige, goede groepssfeer.
Door emoties met elkaar delen, beginnen de kinderen het belang van zorg voor hun klasgenoten te ervaren. ”


Ken Robinson: Bring on the learning revolution!

Sir Ken Robinson zou graag een revolutionaire verschuiving zien van gestandaardiseerde manier van organiseren van scholen en lesprogramma´s naar gepersonaliseerd leren. Wat hem betreft gaat het om het creëren van omstandigheden waarin de natuurlijke talenten van onze kinderen kunnen floreren. `A three year old is not half a six year old`. Zeer inspirerend! En nog grappig ook!