• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

In Nederland zijn 21st century skills nog niet standaard meegenomen in het lespakket op de basisschool. De maatschappij verandert in een rap tempo. Digitalisering en technologie maken dat de wereld dagelijks verandert. Welke beroepen er zijn als onze kinderen later groot zijn, is nog onbekend door alle snelle ontwikkelingen. Wat wel overduidelijk is, is dat kinderen bepaalde vaardigheden moeten beheersen, willen ze later mee kunnen draaien in de maatschappij.

Doen! Leren programmeren met Minecraft

Zoals je in het pictogram ziet zijn er elf skills. Het zijn vaardigheden die je kind nodig heeft voor later, zoals samenwerken, communiceren, mediawijsheid, informatievaardigheden, problemen oplossen en computational thinking. Met de laatstgenoemde leren kinderen digitale tools op een creatieve manier in te zetten om problemen op te lossen. Denk aan vloggen, geluidsbewerking, zelf een site bouwen of apps ontwikkelen. Dit alles begint bij coderen en programmeren.

Leren programmeren met Minecraft, Frozen of StarWars.

Leren coderen en programmeren is voor een kind net zoiets als leren lezen, rekenen en schrijven. Niets makkelijker of moeilijker. De meeste kinderen vinden het leren programmeren leuk, omdat het is gegoten in een spel. En welk kind houdt er niet van spelletjes of gamen? Als je je kind thuis wilt leren programmeren zijn er talloze opties. Allereerst kun je kiezen tussen een app of een website. Ook van sommige idolen is een codeer- en/of programmeerspel gemaakt. Is je kind fan van Frozen, Angrybird of StarWars? Neem dan vooral een kijkje op Code Studio. Heb je thuis een kleine grote Minecraft-fan rondlopen? Dan is Computercraft iets voor jullie. Je kunt thuis al aan de slag als je kind in groep 3 zit.

Op Heutink voor thuis vind je een overzicht van handige apps en websites voor het leren van coderen en programmeren. Verder staan er tips, filmpjes en gerelateerde artikelen.

Workshops met thema 21st century skills

In februari 2018 zijn er 2 inspiratiedagen voor leerkrachten, docenten in opleiding en andere geïnteresseerden die in het onderwijs werken. Je kunt (gratis) workshops volgen in het kader van 21st century skills. Geef je nu op!