• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Afgelopen week stelde een meisje in één van de GelukkigHBkids-groepen bij Sugoi de vraag: “wat is nou het verschil tussen hoogbegaafde kinderen en slimme kinderen?” Ze kwam er mee binnen, ze had het duidelijk hoog zitten – de vraag was er al uit voordat de deur weer achter haar dicht was gevallen. Ze keek me met grote ogen erg serieus aan, ondertussen met haar vingers friemelend.

We besluiten om het in de groep te gooien en het met zijn allen te bespreken. Wat maakt je hoogbegaafd? Alle kinderen brengen vanuit hun eigen ervaring iets in: “we denken anders, we maken dingen soms te ingewikkeld (“Ja,” valt een ander bij: “soms snap ik het niet omdat het TE gemakkelijk is, dan kan ik me niet voorstellen dat het zo simpel is en blijf ik maar zoeken naar wat ze zouden kunnen bedoelen”), we lopen voor en vinden veel dingen gemakkelijk, we hebben een ander plaatje van de wereld, soms snappen we juist niet wat anderen wel begrijpen, we vinden het moeilijker om op te blijven letten, we zijn gevoelig”.

En bij ‘gevoelig’, daar komt langzaam aan wat los. Het is even wennen, want gevoelig zijn, daar praat je normaal als 8-jarige niet veel over. Zelfs de jongens die je normaal als stoere gasten zou bestempelen, durven te zeggen dat ze gevoelig zijn: “Ik ben héél gevoelig, zelfs”.

Al snel hebben we het over verschillende soorten gevoelig zijn. Allemaal herkennen ze de zintuigelijke gevoeligheid bij zichzelf: geluiden, fel licht, labeltjes in kleren en naadjes in sokken. “Dan zit er een ieniemienie stipje op je sok, maar voelt het alsof er een half rotsblok in je schoen zit…”

De komende weken gaan we in de groep aan de slag met de verschillende gevoeligheden (overexcitabilities), zoals ze gegroepeerd zijn door de Poolse psychiater en psycholoog Kazimierz Dabrowski. Hij beschrijft fysieke, emotionele, beeldende, zintuigelijke en intellectuele gevoeligheid. Hoogbegaafde kinderen scoren vaak op meerdere van deze gevoeligheden hoger dan andere kinderen. Ze zijn hierdoor meer intens en complex en ervaren de buitenwereld soms als overweldigend. Het meisje dat binnenkwam met de vraag, herkende zich hier ook in.

Ze had niet doorgehad dat hoogbegaafdheid naast het ‘slim’ zijn, nog zoveel andere kenmerken had!