Onlangs werd ik, in een winkel, aangesproken door een moeder die mij vertelde dat ze het lastig vond om een afspraak met mij te maken. Als ze een afspraak met mij zou maken, zou dat betekenen dat zij dacht dat haar kind hoogbegaafd was en dat wist ze tenslotte helemaal niet zeker. Eigenlijk wees alles er wel op dat hij het was, maar als ze dan bij mij zou komen dan was het écht. Misschien zouden andere mensen dan wel denken dat ze een opschepper was en zo goed presteerde haar zoon nou ook weer niet op school. Ze wilde ook liever niet dat haar zoon een stempel zou krijgen, dus had ze haar sterke vermoedens ook nooit met iemand besproken.
Ondertussen voelde haar zoon zich niet erg gelukkig, had problemen op school en vond zij het lastig om op een goede manier met zijn gedrag om te gaan.
De drempel die deze moeder ervaart om hulp te vragen, is een drempel die veel ouders ervaren die bij mij komen. Ouders denken soms dat ze de enige zijn die tegen bepaalde dingen aanlopen in de opvoeding van hun hoogbegaafde kind, of zijn bang voor de reacties van de buitenwereld. Sommige ouders kiezen er daarom voor om hun kind niet te vertellen dat het hoogbegaafd is.
Uiteraard is het aan ouders om te bepalen of ze hun kind vertellen dat het hoogbegaafd is. De realiteit is dat deze kinderen zich van jongs af aan al anders voelen. Cognitief en sociaal ontwikkelen deze kinderen zich sneller dan hun leeftijdsgenoten, waardoor ze zich ook anders gedragen dan hun leeftijdsgenoten. Het kan voor kinderen dan heel verhelderend zijn om ze uit te leggen wat de oorzaak is van hun “anders zijn”. Het is van groot belang dat je als ouder de hoogbegaafdheid van je kind (en eventueel van jezelf) accepteert, want steun en begeleiding van een vertrouwd persoon helpt het kind bij zijn eigen acceptatieproces.
Tip:
Acceptatie van je hoogbegaafde kind is belangrijk, zo kun je er samen over praten en ook genieten van de mooie facetten van hoogbegaafdheid. Merk je dat je moeite hebt met acceptatie, of wil je je vermoedens van hoogbegaafdheid eens bespreken? Neem dan contact op met een hoogbegaafdheidsbegeleider of met mij.