• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

En dan is er de berg inpakpapier en verpakkingsmateriaal. Weg ermee?

Het Sinterklaasspel lijkt dit jaar populairder dan ooit. Iedereen koopt een paar cadeautjes en het dobbelspel kan beginnen. Cadeautje pakken als je 6 gooit, cadeau weer inleveren als je 5 gooit. Cadeautje ruilen bij 4 en bij 2 is je directe buurman of buurvrouw even niet aan de beurt. Afgelopen zondag mocht ik het plezier van dit spel met familieleden weer ervaren. De spanning rondom de vraag, wat zal ik krijgen, was weer voelbaar. Net als op pakjesavond lang geleden.

Bij ons thuis stond op pakjesavond geen grote jutezak voor de deur met cadeautjes.

Nee, onze cadeautjes waren gekgenoeg verstopt door het hele huis. En de cadeauppiet zorgde er altijd voor dat er voor iedereen in ieder geval 3 kleine pakjes te vinden waren. Dat had een reden. Aan het begin van de pakjesavond kregen alle familieleden een vierde deel van een kaart. De andere drie  vierde delen zaten op de pakjes die gezocht moesten worden. En zo had je, na het vinden van al je pakjes je kaart compleet. Dan kon het uitpakken beginnen.

En aan het eind van de avond slingeren overal lege verpakkingen en ligt er een berg inpakpapier.

Nou heb ik jaren de neiging gehad om die troep meteen op te ruimen. Zeker als een kamer vol zit met mensen, met overal vieze kopjes, glazen, kruimels, cadeaus en her en der dan ook nog al dat afval. Tot het moment dat ik hoorde van mijn kinderen dat doosjes, papiertjes en plastic verpakkingen niet weggegooid mochten worden, want ze wilden er nog iets van maken. En dus ging ik ook met andere ogen kijken naar de spullen die normaal gesproken snel in de vuilnisbak of de papierbak verdwijnen.

Het resultaat was dubbele pret! Want naast het plezier van de cadeautjes hadden de kinderen ook nog volop knutselplezier in de dagen na pakjesavond.

Wellicht iets om vanavond eens op te letten. Misschien helpt het om ook even terug te gaan in de tijd waarin je zelf gegrepen werd door het “bubbeltjesplastic” , waar je eindeloos met duim en wijsvinger de bobbeltjes liet knallen….

Veel (speel)plezier!