• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Nog een broertje of zusje erbij? Hartstikke leuk! Maar wacht even, hebben we wel ruimte voor nog een slaapkamer? No worries, want het delen van een kinderkamer heeft zo zo’n voordelen!

Tegenwoordig hebben bijna alle kinderen een eigen kamer, zelfs de allerkleinsten. Een gebrek aan kamers is zelfs een belangrijke reden om te verhuizen. Toch hoef je je als ouder echt niet druk te maken als jonge kinderen een ruimte moeten delen. Er is zelfs een grote kans dat ze er nog iets van opsteken:

1. Het zorgt voor een betere band onderling


Oké, dit lijkt misschien heel logisch. Toch mogen we dit puntje niet onderschatten. Het is leuk dat de kinderen goede speelmaatjes zijn, maar je wilt toch ook dat ze échte vriendjes zijn? Samen een kamer delen vormt een goede basis voor een levenslange vriendschap. ‘Weet je nog waar we het snoep voor mama hadden verstopt?’

2. Het stimuleert goede communicatie skills


Een kamer delen brengt kinderen nader tot elkaar. Ze zullen samen lachen, brullen, én praten. De kans is groot dat ze vaker dingen gaan ondernemen, maar het wat, hoe en wanneer, moet natuurlijk nog even worden overlegd.

3. Het spoort aan problemen snel op te lossen


Als twee kids één ruimte moeten delen, loop je vanzelf tegen dingen aan. Je dochter wil prinsessenbehang, terwijl je zoon liever takelauto’s op de muur ziet. De oplossing wordt al snel duidelijk: een compromis! Mensen die water bij de wijn kunnen doen en creatief kunnen denken lossen problemen vaak snel op. Met zo’n kickstart wordt jouw kind een topmanager!

4. Het helpt bij een betere nachtrust

Samen slapen leert kinderen van jongs af aan met achtergrondgeluiden in slaap te vallen. De één woelt wat in zijn bed, en de ander gaat ’s nachts naar de wc. Deze ervaring ’traint’ ze om ook op latere leeftijd minder snel wakker te worden van plotselinge geluiden. Toch een fijn idee dat jouw kind in een druk studentenhuis nog aan zijn of haar nachtrust toe komt…

5. Het creëert comfort


Met name voor jonge kinderen is het fijn om altijd iemand dichtbij te hebben. Ze zijn nooit alleen in het donker en vallen vaak eerder in slaap. Zodra ze ’s ochtends wakker worden zien ze meteen een bekend persoon, iemand die een gevoel van geborgenheid oproept. Want let’s be honest, wij worden toch ook fijner wakker naast een liefdevolle partner?

6. Het zet aan tot meer respect voor anderen


De wereld draait nu eenmaal niet om jou. Begrip tonen voor een ander en elkaars mening respecteren is een belangrijke les die we ons kroost willen meegeven. Kinderen die een kamer delen komen er al vroeg achter dat ze met iemand rekening moeten houden. Twee individuen hebben nu eenmaal een eigen mening, waarvan de één niet beter is dan de ander.

7. Het prikkelt je level van gevoeligheid


Wanneer twee mensen in een beperkte ruimte leven, leren ze elkaar door en door kennen. Dat is toch ook zo als je net met iemand samenwoont? Uiteindelijk ken je de ander zo goed, dat het kleinste gebaar genoeg zegt. Niet iedereen is even goed in het oppikken van subtiele signalen, maar oefening baart kunst!

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type