• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Ik ben een enorme control freak.

Dit kost mij vaak (onnodig) veel extra energie en is niet alleen lastig voor mezelf, maar ook vaak voor mijn omgeving. (lees; mijn gezin.)
Nu kan je best over veel dingen de controle uitoefenen: ·is die deur nu echt op slot? had ik nu al een rijstwafel in de lunchtrommels van mijn kinderen gedaan? heb ik dat mailadres nu goed ingevuld? staan er echt geen spelfouten in mijn opgestelde tekst?
Maar sinds ik moeder ben is het mij duidelijk geworden dat je dan de controle toch echt een stuk zal moeten loslaten.
Gewoonweg omdat kinderen toch grotendeels doen wat ze zelf willen.
Ok, een gedeelte heb je zeker in de hand: vaste bedtijden en eet en drink momenten, rituelen inbouwen, regels. En deze structuur en duidelijkheid hebben kinderen ook absoluut nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen, maar hoe laat ze dan B.V. vervolgens in slaap vallen, hoeveel ze eten en hoe ze hun emoties uiten, daar sta je toch vaak bij en kijkt er naar.
Wat ik hiervan tot nu toe geleerd heb is dat je af en toe toch echt de controle los zal moeten laten om geen totaal gefrustreerde en gestreste moeder te worden.
En als je dat lukt, kan je veel meer genieten van je kinderen en de dagelijkse dingen.