Op de redactie kregen we van een moeder de vraag binnen hoe ze haar dochter dingen kan laten opruimen. De tips die we gaven willen we graag met alle ouders delen. Zwervend speelgoed en ‘rotzooi’ zal immers een bekend probleem zijn.
Geef ze een keuze
Als je je zoon of dochter een vraag stelt, kun je naast een ‘ja’ ook een ‘nee’ verwachten. Een vraag als: ‘Wil je dit opruimen’ biedt ruimte voor ‘nee’. Dan ligt de rommel er over een uur dus nog. Of je verzandt in een discussie of ruzie waar je niet op zit te wachten.
Beter is het om je kind een keuzemogelijkheid te geven: ‘Wil je zelf je speelgoed opruimen of zullen we het samen doen?’ Hiermee geef je jouw kind de vrijheid om te beslissen en gebeurt uiteindelijk wat je graag wilt, namelijk dat er opgeruimd wordt. Hij of zij zal steeds meer zelf willen gaan opruimen. Hoe lang je kind nodig heeft om op dat punt te komen is afhankelijk van het kind.
Ga in gesprek met je kind
Omkopen, boos worden of de strijd aangaan is niet de oplossing. Blijf met je kind in gesprek en leg uit waarom jij opruimen belangrijk vindt. Vertel hoe jij je voelt als het opgeruimd is en waarom je dat met hem of haar als team wilt doen. Of waarom je het fijn vindt als je kindje het zelf doet.
Kinderen die niet gewend zijn zelf op te ruimen leer je op te ruimen door samen als team te beginnen en steeds meer verantwoordelijkheid bij je kind te leggen. Je merkt het vanzelf als je kind eraan toe is minder begeleiding hierbij te krijgen.
Ruim zelf je eigen spullen op. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Lievelingsmuziek of de timer
Je kunt het gezelliger maken door kinderliedjes aan te zetten. Of maak er een spel van: het super-snelle-opruimspel. Het werkt eenvoudig: laat je kind de timer zetten op je mobiele telefoon. Zodra de boel aan kant is, mag hij/zij de timer stopzetten. Hou de score bij en probeer steeds jullie record te verbeteren. Maak als beloning een kartonnen medaille voor jouw opruimkampioen!