• Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • Leuke activiteiten en dagjes uit
  • Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Informatie voor ouders

Kinderen doen vandaag de dag weinig ervaring op in het verkeer. De eerste jaren zitten ze voornamelijk in de bakfiets, het fietsstoeltje of op de achterbank. Maar u vindt het ook belangrijk dat ze zelfstandig aan het verkeer leren deelnemen. Herkent u dat?

Om kinderen al op de basisschool beter te leren omgaan met het drukke verkeer, heeft de ANWB het programma Streetwise ontwikkeld. Een praktisch, maar vooral leuk én leerzaam verkeerseducatieprogramma, dat zowel scholen als ouders helpt bij het verkeersvaardig maken van kinderen. Professionele instructeurs komen een ochtend naar de basisschool en geven verkeerstrainingen op maat. Ook heeft de ANWB tips voor ouders, als ouder wilt u er immers ook aan bijdragen om uw kind veilig te leren omgaan met de gevaren in het verkeer.

Wat zeggen ouders over Streetwise?

– Mijn zoon heeft ervan genoten. Hij is na de Streetwise ook veel meer bezig met verkeersborden, snelheden, dus verkeer in het algemeen. 
– Het klonk allemaal erg leuk en ze hebben spelenderwijs iets opgestoken. Als we nu deelnemen aan het verkeer, vertellen ze mij wat ik moet doen. 
– Aangezien het verkeer toeneemt wordt verkeersveiligheid een steeds belangrijker item. Niet meer weg te denken uit de opvoeding van een kind.

Terug naar de bovenkant van de pagina

5 tips/animaties (kinderen veiliger in het verkeer)

Jaarlijks worden ruim 600 kinderen van 0 tot 14 jaar opgenomen in het ziekenhuis na een verkeersongeval en vallen er 35 verkeersdoden onder kinderen. Als ouder moet u er niet aan denken dat uw kind iets overkomt. Daarom geeft ANWB Streetwise nu 5 tips, in een praktische serie filmpjes/animaties, voor ouders waar u zelf direct mee aan de slag kunt. Zie de filmpjes hieronder. 
Meer over de tips en bekijk de infographics

 

Auto’s staan nooit meteen stil

 

Veilig naar school fietsen

 

Slecht zien in het verkeer

 

Vervoer van kinderen in de auto

 

Zichtbaarheid in het verkeer