Vragen
“Mama, als je twee eitjes in je buik hebt en er komt een zaadje bij, dan krijg je een twee-eiige tweeling. En als je één eitje hebt en die gaat doormidden, dan heb je een één-eiige tweeling, toch?!”
Even voor de duidelijkheid: mijn dochter is 6 jaar. Rond de leeftijd van 4 jaar begon ze hier vragen over te stellen: “mama, hoe komt een baby uit je buik? En doet dat dan pijn?” Inmiddels weet ze ook dat een baby op 2 verschillende manieren geboren kan worden. “Als ik later mama word, zou ik liever een keizersnede willen, want door je vagina dat past toch nooit!”
Ontdekkingsfase
De peuter- en kleuterperiode (4-6 jaar) is echt een ontdekkingsfase. Kinderen van deze leeftijd ontdekken dat ze een jongen of een meisje zijn. Ze ontdekken hun lichaam en dat van anderen: hoe het eruit ziet, aanvoelt, hoe geslachtsdelen heten en wat je ermee kunt. Ze willen van alles weten, zo dus ook, waar baby’s vandaan komen. En ze moeten zich verschillende sociaal-culturele regels nog eigen maken. Daarom komt het nogal eens voor dat ze hun geslachtsdelen laten zien of er in het openbaar aanzitten. Als ouder én leerkracht dien je dan ook kinderen van deze leeftijd sociale regels te leren over wat wel of niet seksueel toelaatbaar gedrag is, informatie geven over het lichaam, ze leren hoe de geslachtsdelen heten en informatie geven over waar baby’s vandaan komen.
Maak het bespreekbaar
Maar op de één of andere manier blijkt het onderwerp seksualiteit, toch nog lastig bespreekbaar of zelfs nog een taboe voor velen te zijn. En dat is jammer, vind ik. Want het is een belangrijk onderdeel van je leven en ik ben ervan overtuigd als je hier als ouder normaal mee omgaat, dat je kinderen dit dus ook heel normaal vinden. Tenminste dat hoop ik. En daarbij hoort ook, vind ik, dat je alle lichaamsdelen gewoon bij naam noemt en geen andere woorden gaat verzinnen, omdat je het als ouder eigenlijk niet uit durft te spreken en je het dus ook moeilijk vind als je kind dat dan wel zou doen. Want dat is het vaak. Een kind vindt dit niet raar. Die noemt het beestje gewoon bij zijn naam als je hem dat leert. Die weet niet beter. Maar als je hier als ouder geheimzinnig over doet, of het beladen maakt, dan zal je kind dit uiteindelijk ook zo gaan ervaren.
En dat is jammer. Want seksualiteit hoort bij het leven. En is dus ook een belangrijk onderdeel binnen de ontwikkeling van kinderen. Dus kan je naar mijn mening hier maar het beste open in zijn, antwoorden geven (uiteraard passend bij de leeftijd van je kind) en het zeker niet beladen maken.
Dus zijn wij binnen ons gezin hier heel open in.
Nu is het nog wachten op DE vraag: hoe die baby dan IN de buik komt?
Kinderen in de leeftijd van 7 á 8 jaar beginnen zich dat namelijk af te vragen.
Mijn dochter weet dat je een man en vrouw nodig hebt om kinderen te maken en dat er zaadjes en eitjes zijn, maar hoe dit dan precies werkt, weet ze nog niet.
Maar die vraag verwacht ik ook ieder moment!
Ben benieuwd hoe ze daar op zal reageren.
Hoe ga jij om met dit onderwerp binnen je gezin?