• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Keuzes​

Vanaf het moment dat je vriendinnen moeder worden, of dat je kinderwens sterker wordt, krijg je steeds meer mee over de verschillende opvoedstijlen. Ik denk zelf dat hoe je zelf opgevoed bent, meespeelt in hoe je kijkt naar hoe je je kinderen wilt opvoeden.

Er zijn zoveel keuzes die je kunt maken. Natuurlijke thuisbevalling, pijnstilling, keizersnede. Borst of fles, co-slapen of eigen kamertje. Dragen of in de wagen, al het eten zelf maken of potjes. En ga maar door.  En iedereen heeft wel ergens een mening over. Iedereen is gevormd door eigen jeugd en ervaringen waardoor je een bepaalde visie en wens ontwikkelt.

Traditionele opvoeding 

Ik heb zelf gemerkt dat ik de traditionele opvoeding altijd wel prettig gevonden heb. Duidelijke regels, normen en waarden waar ik me goed in kon vinden. Maar zoals elke ouder, want ja… we zijn allemáál maar mensen, hebben mijn ouders ook steken laten vallen. Niet doelbewust, maar gewoon omdat ze mens zijn en niet perfect. Omdat zij het ook maar moesten doen met de dochters en situaties die zij kregen. En zo wij ook op onze beurt.

Ik ben zelf voor ik moeder werd erg bewust bezig geweest om te bedenken hoe ik bepaalde dingen zou aanpakken. Ook vooral omdat ik als alleenstaande moeder zou worden. Bewust alleenstaande moeder. In sommige dingen is het fijn om dingen alleen te doen, maar het is soms ook zwaar. Het fijne is dat je bijvoorbeeld geen ruzie krijgt over het uitzoeken van de namen en opvoedstijl. Het mindere is dat je er op de zware momenten alleen voor staat, tenzij je hulp inschakelt. En dat is niet altijd makkelijk om te doen. Zo heb ik weleens horen fluisteren: “alles leuk en wel, maar ze koos er zelf toch voor om het alleen te doen?”

Praten met andere moeders

Ik heb ook wel door gesprekken met andere moeders mijn meningen over bepaalde onderwerpen bijgesteld. Zo vond ik in eerste instantie dat een kind op zijn eigen kamer hoorde te slapen, en zeker niet in het bed van de ouders. Maar toen mijn zoontje te groot werd voor de wieg, was de stap naar zijn eigen ledikantje voor mij te groot. Zo heeft hij een paar maandjes bij mij in bed geslapen. En ik vond het heerlijk om wakker te worden naast dat slapende mannetje. Of wakker te worden met heldere grote ogen, en als hij dan doorhad dat ik wakker was, meteen een grote glimlach erbij.

Wat is streng zijn?

Qua regels zie ik mezelf wel als streng. Mijn partner en mijn beste vriendin vinden me soms nog wel te lief. Ik worstel ermee. Ik heb duidelijke regels, maar ben er wel achter dat de consequenties zoals we die het laatste jaar toepasten, steeds vaker en drastischer moeten toepassen. En ik merk dat dat de sfeer niet ten goede komt. Ik heb het gevoel dat ik op een kruispunt sta. Eén van de vele. Waar ik op zoek moet naar informatie, naar andere technieken. En waar ik mijn manieren en misschien mening over een bepaalde visie zal bij moeten stellen. Dat kost me moeite. Want ik ben iemand die heel erg zwart wit denkt. Ik heb heel erg geleerd om op zoek te gaan naar grijs gebied, maar dat kost veel moeite. Wat ik zag als dé manier om mijn kind op te voeden, werkt niet zoals ik zou willen. Maar ik heb ook opvattingen waar ik trouw aan wil blijven. Dat is grijs gebied, en hoe ironisch het ook klinkt, met grijs gebied tast ik in het begin altijd in het duister.

Stop met veroordelen

Ik ga op onderzoek, laat me informeren, en ga vooral op zoek naar een werkwijze waar ik in zie dat dat bij ons past en voor ons kan werken. En hopelijk…. Kan ik mijn partner meekrijgen in een nieuwe manier van aanpak. En weet je… Ik heb ook gemerkt dat als je denkt iets onder de knie te hebben, dat er weer een nieuwe ontwikkeling is, waardoor de zoektocht weer opnieuw begint. Alleen bij het ene heb je de antwoorden die je zoekt makkelijker en sneller dan het andere onderwerp.

Waar ik ook achter gekomen ben is dat moeders onderling soms zó hard en fel op elkaar kunnen zijn. Ik geef toe: Ik steek mijn mening ook niet onder stoelen of banken. En hoewel ik voorzichtig in mijn woorden probeer te zijn, komen die er soms ook beroerd uit. Ik zeg het dus net zo hard tegen mezelf als ik zeg: Veroordeel mekaar niet! Iedereen probeert een goede ouder voor zijn/haar kind te zijn. En iedereen bekijkt het op zijn eigen manier hoe en wat hij over wilt brengen. Maar geen enkele ouder pakt het aan op een manier om haar kind kwaad te doen. Laten we allemaal stoppen met te denken dat we het beter weten en mekaar helpen om ieder haar eigen manier te laten vinden. Zelfs als je het er niet mee eens bent. Hoe sterk je mening ook is.. Stop met veroordelen! Je weet niet wat iemand heeft meegemaakt om op dit punt te komen, je weet niet waar die door gevormd is en hoe het komt dat die zo denkt. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. En voor de meesten geldt dat liefdevol, respectvol en met acceptatie.