• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

De verschillende fases in een nieuwe gezinssamenstelling

Wanneer je gescheiden bent of je partner bent verloren kan je zomaar een nieuwe liefde tegen het lijf lopen. Mogelijk heeft diegene ook kinderen, waarbij jullie op den duur besluiten om de gezinnen samen te voegen. Met het samenvoegen van gezinnen zal je een aantal fases doorlopen voordat een nieuwe gezinssamenstelling is bereikt. Ook zal je tegen een aantal uitdagen aanlopen die gezamenlijk moet overwinnen om de nieuwe gezinssituatie te laten werken. Wil je weten welke fases er zijn wanneer je een nieuw gezin gaat vormen? Lees dan snel verder en ontdek de fasen samengesteld gezin.

De fases in een samengesteld gezin

Fase 0: de informatiefase

Deze fase krijgt in de gehele cyclus eigenlijk te weinig aandacht, terwijl het wel een belangrijke fase is. Iedereen die te maken krijgt met een nieuwe relatie kan zich wel voorstellingen maken over het samenvoegen van gezinnen en de knelpunten die dat met zich meebrengt. Echter het echt verdiepen in de informatie die voorhanden is, lukt vaak nog niet. Toch is het handig om je te verdiepen in ervaringen van anderen. Vooral op het gebied van de vele mogelijkheden en valkuilen is een sparringpartner erg handig. Het is belangrijk dat je vooraf bedenkt wat je wel en niet wil in een samengesteld gezin. Wil je bijvoorbeeld bepaalde afspraken maken? Of laat je de samenvoeging liever op zijn beloop?

Fase 1: de nieuwe liefde krijgt vorm

Wanneer je net verliefd bent zit je echt nog op een roze wolk. De knelpunten en valkuilen zijn nog niet zichtbaar en hierdoor kan je beeld wat vertroebeld raken. Het is belangrijk dat je grote besluiten nog even uitstelt tot de eerste verliefdheid is weggetrokken en je vanaf een afstand naar je relatie kan kijken. Neem in deze fase zeker geen overhaaste beslissingen en ga pas een stap verder als iedereen daar klaar voor is. Ook al lijkt samenwonen in deze fase heel praktisch en gezellig, overhaaste beslissingen kunnen veel roet in het eten gooien.

De fase van de nieuwe gezinssamenstelling

Wanneer je elkaars kinderen gaat leren kennen en je af toe een weekendje met kinderen gaat logeren, dan begin je aan elkaar te wennen. Ook de kinderen leren elkaar zo goed kennen en een band begint zich langzaam te vormen. Deze fase moet je ook zeker niet overhaasten want een band opbouwen met de kinderen van je partner kost nu eenmaal tijd. Geef het ook de tijd die het vormen van een nieuwe gezinssamenstelling nodig heeft zodat je zeker weet dat je elkaar in zijn of haar waarde laat. In deze fase is het aan te raden dat je preventieve hulp zoekt zodat je onder begeleiding in gesprek gaat over diverse thema’s die belangrijk zijn. Bovendien kan je deze thema’s en afspraken dan gelijk vastleggen in een omgangsplan of stiefplan.

De fase van ontdekking en verwachtingen

Wanneer de vorige fase is afgerond dan kan je zeggen dat je elkaar hebt leren kennen. Het is belangrijk om ieder in zijn of haar waarde te laten en te ontdekken waar ieders kracht zit. Wat vindt iemand leuk om te doen? Waar liggen de opvoedkundige vragen? En waar hebben de individuele gezinsleden behoefte aan? Verder is het goed om te kijken naar de tradities die in de gezinnen aanwezig zijn en welke rituelen er worden nageleefd. Het is verstandig om in deze fase met elkaar in gesprek te gaan over de normen en waarden die iedereen belangrijk vindt.

Fase 4: Standje overleven

Feit is dat ongeveer de helft van de samengestelde gezinnen het niet gaat redden. Dat is natuurlijk geen leuk nieuws wanneer je net aan het verkennen bent of het samenvoegen van gezinnen haalbaar is. Dit is dan ook de lastigste fase want hierna wordt het een stuk leuker en eenvoudiger. Probeer terugtrekkend gedrag te voorkomen en probeer ook met elkaar in contact te blijven. Communicatie is hierin het sleutelwoord en dat moet te allen tijde centraal blijven staan.

Fase 5: de fase van herkenning

Wanneer je erkent dat het goed gaat of juist niet goed gaat zal je zien dat je in rustiger vaarwater terecht komt. Je gaat samen nadenken over wat ieders normen en waarden zijn en wat iedereen binnen het gezin nodig heeft. Een tweede scheiding wil niemand, dus dat wil je hoe dan ook voorkomen. Eventueel kan je in deze fase hulp zoeken. Probeer in ieder geval goed met elkaar in contact te blijven waarbij je ook de kinderen betrekt. De kinderen maken ook deel uit van het gezin dus die moet je zeker niet vergeten.

De laatste fase: de fase van waardering

Wanneer de belangrijkste hobbels zijn genomen komt er rust in het samengestelde gezin. Mogelijk dat er her en der nog hordes te nemen zijn, maar deze zullen niet meer zoveel stof doen opwaaien. Je weet in deze wat je van elkaar mag verwachten en hoe iedereen op bepaalde situaties reageert. Dit is de fase waarin je mooie herinneringen gaat maken met elkaar als gezin. De weg omhoog is ingeslagen

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type