• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Alleen opvoeden; het kan echt!

 Eenoudergezinnen kom je steeds vaker tegen. En dat is ook niet zo gek wanneer je bedenkt dat een kwart van de Nederlandse gezinnen een eenoudergezin is. Het gaat hierbij zowel om ouders die het ouderschap delen (co-ouder) als om bewust alleenstaande ouders. Hoewel het alleen opvoeden ook voordelen kent, kan het soms best uitdagend zijn. Want hoe zorg je ervoor dat je meer bent dan alleen maar ouder?

Eenoudergezin

Een eenouder gezin als bewust alleenstaande moeder

Wanneer je een bewust alleenstaande moeder bent kan er veel op je af komen. Het kan zijn dat je de vader van je kindje kent, maar het kan ook zijn dat je hebt gekozen voor donorzaad. Als bewust alleenstaande moeder kan je op den duur behoefte krijgen aan tijd voor jezelf. Naast moeder ben je natuurlijk ook collega, vriendin, sportmaatje, etc. Het is belangrijk om dergelijke activiteiten goed te plannen aangezien je niet standaard even de deur kan uitlopen. Het is handig om familie om hulp te vragen of om op zoek te gaan naar een goede en betrouwbare oppas zodat je het ‘moeder-zijn’ even achter je kan laten. Wat ook kan helpen is op zoek gaan naar andere eenoudergezinnen. Je kan praten over de uitdagen die je tegen komt als alleenstaande vader of moeder, maar je kan elkaar ook helpen met bepaalde situaties. Ook kunnen de kinderen heerlijk samen spelen wanneer je eens met elkaar gaat afspreken.

De uitdagingen van een bewust alleenstaande ouder

Een van de grootste uitdagingen waar je als alleenstaande moeder of vader tegenaan zal lopen is het feit dat de samenleving is ingericht op tweeoudergezinnen of gescheiden ouders. Zo kan je bijvoorbeeld moeten uitleggen waar de vader van het kind is, of wordt er met vaderdag of moederdag geen rekening gehouden met niet-standaard gezinnen. Een andere uitdaging is dat er vanuit de omgeving niet altijd begripvol wordt gereageerd wanneer je aankondig om bewust alleenstaande ouder te worden. Sommigen vinden het zielig voor het kind of hebben andere vooroordelen. Het is belangrijk om je daardoor niet van de wijs te laten brengen want hetgeen een kind nodig heeft is alleen maar liefde. Ook anderen kunnen een liefdevolle rol spelen in het leven van je kind. Denk bijvoorbeeld aan een opa of oma. Het ontbreken van een partner hoeft dus echt niet altijd een probleem te zijn.

Bewust alleenstaand ouder? Je kan het wel!

De vele uitdagingen die je gaat tegenkomen als bewust alleenstaande moeder zullen ook gelden voor traditionele gezinnen. Iedereen zal het uiteindelijk lukken om een kind op te voeden, jou dus ook! Zorg voor een goed netwerk zodat je een keer de deur uit kan en zorg dat je trots bent op jezelf. Je kan het echt wel alleen en zit je er soms even doorheen? Wees je dan bewust van alles wat je al hebt bereikt.

De successen van co-ouderschap

Door een scheiding of andere gebeurtenis kan het zijn dat je kiest voor co-ouderschap waarbij de kinderen een deel in de wijk bij jou zijn en een deel van de wijk bij de andere ouder. Kinderen en scheiding is soms een verdrietige gebeurtenis, maar wanneer je alles goed regelt is co-ouderschap een prima oplossing. Het is belangrijk dat je kind leert dat hij of zij niet hoeft te kiezen en dat beide ouders evenveel van hem of haar houden. Het kan voor kinderen lastig zijn wanneer de stabiele thuisbasis omvalt, maar wanneer jij en de andere co-ouder een nieuwe veilige basis blijven aanbieden dan zal het kind de situatie graag accepteren.

De uitdagingen van co-ouderschap

Het is belangrijk om je als co-ouder aan de planning te houden. Niets is vervelender dan erachter komen dat jij een belangrijke afspraak gepland hebt op de dag dat je de kinderen thuis hebt. Het is dan ook belangrijk om flexibel te zijn en rustig te blijven in onvoorziene situaties. Het is ook belangrijk om een goed netwerk te hebben met vrienden en familie die soms kunnen bijspringen wanneer je bijvoorbeeld ziek bent of een hele belangrijke afspraak hebt op het werk. Je voelt je met een goed netwerk ook een stuk minder alleen na een scheiding en heb je genoeg mogelijkheden om even te sparren bij problemen of onduidelijkheden.

Blijf genieten

Of je nu het co-ouderschap deelt of bewust alleenstaande moeder of vader bent, het is belangrijk dat je blijft genieten. Natuurlijk loop je tegen uitdagingen aan en soms kan het lastig zijn dat je niet direct een partner voor handen hebt die de zorg voor je zoon of dochter even kan overnemen, maar met een goed netwerk en het vragen en accepteren van hulp kom je heel ver. Geniet van je prachtige kind of kinderen en geniet ook zeker van de vrijheid die je hebt.