• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Je bent als inwoner van Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Je mag echter wel zelf kiezen waar je je laat verzekeren, en wat voor aanvullende zaken je allemaal kiest. Hieronder helpen we je daarom op weg met het maken van de juiste keuze!

Zorgverzekering kiezen: waar let je op?

Overstappen?

Bij betere voorwaarden, een lagere premie bij een andere maatschappij of een collectieve korting zijn de grootste redenen voor mensen om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. De nieuwe zorgverzekering zegt in veel gevallen automatisch de oude op. Je kan dit aan het eind van het jaar doen. In november moeten alle premies en pakketten van de verzekeraars bekend zijn. Vervolgens kan je tot en met 31 december besluiten om over te stappen. Je kan er ook voor kiezen om over te stappen, maar nog geen nieuwe te kiezen. Dat moet je wel je huidige verzekering voor het einde van het jaar opzeggen. Je mag nog tot en met eind januari een nieuwe verzekering kiezen. Een nieuwe verzekering gaat hoe dan ook in per 1 januari.

De soort verzekering

Je moet hoe dan ook kiezen voor een basisverzekering. Dit is het verplichte deel. Je kan kiezen voor een naturapolis, waar je alleen de maximale vergoeding krijgt wanneer je naar een zorgaanbieder gaat die een contract heeft met de verzekering. Als je bij alle aanbieders terecht wil kunnen, is een restitutiepolis een betere optie. Er zijn ook combinaties mogelijk, met weer speciale voorwaarden.

Daarnaast kan je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Dit zijn zaken die vanuit het basispakket niet worden vergoed, maar waar jij wel voor verzekerd wil zijn. Vaak gaat het dan om een maximaal aantal behandelingen, of een bepaald bedrag. Veel voorkomende onderdelen hierbij zijn bijvoorbeeld de fysiotherapeut of oog zorg. Voor kinderen is de tandarts vaak verzekerd via de basisverzekering, maar voor volwassenen niet. Hier moet je dus ook goed naar kijken.

Premie besparen

De inhoud van de basisverzekering is vastgelegd via de wet, en dus ook bijna altijd helemaal gelijk bij alle verzekeraars. Wel kan de keuze wat betreft aanbieders en de premie verschillen. Behalve naar die twee zaken, zou je echter ook moeten kijken naar de voorwaarden. Die verschillen namelijk ook vaak behoorlijk. Een lagere premie is niet altijd voordeliger.

Eigen risico

Ook het eigen risico is deels verplicht. Iedereen heeft een minimaal eigen risico van 385 euro. Hierbij telt niet alle zorg mee voor het eigen risico. Je kan soms een eigen bijdrage moeten betalen, los van het eigen risico. Dit is vaak een bedrag, of een percentage van de zorgkosten. Je kan er ook voor kiezen om je eigen risico vrijwillig hoger te laten zijn. Dit doe je wanneer je weinig zorgkosten verwacht te gaan hebben. Hierdoor hoef je dan minder premie per maan te gaan betalen. Dit is dus zeker niet altijd slim. Zorg ervoor dat je waarschijnlijk niet te veel kosten in de zorg gaat maken, en dat je zeker weet dat je het bedrag in het slechtste scenario zonder problemen kan ophoesten.

Kijk naar je situatie

Bij een gezondheidszorg kiezen, en bij gezondheidszorg in het algemeen, is het altijd belangrijk om te kijken naar je persoonlijke situatie. Het kiezen van een zorgverzekering is daar geen uitzondering op. Je moet dus kijken naar je gezondheid, maar ook bijvoorbeeld naar je leeftijd, beroep en andere bezigheden. Als je veel aan gevaarlijke sport doet, is het slim daar rekening mee te houden. Ouderen zijn vaak beter af bij meer aanvullende verzekeringen dan jongeren. Als je student heb je weer andere wensen. Op basis hiervan kan je een goede keuze maken.