OpgroeiGids Redactie
DeskundigeHoe voed ik een autistisch kind op.
Bij het opvoeden van een kind met autisme komt een hoop kijken. Een kind met autisme denkt en gedraagt zich anders dan een kind zonder autisme. Hoewel ieder kind uniek is en autisme zich bij iedereen op een andere manier uit, zijn er wat algemene tips. Daar zit vast iets tussen wat voor jou, je kind en de rest van jullie gezin past.
Tackle de gedragsproblemen met meer gemak
Autisme en opvoeden lijken soms onmogelijk door de problemen van je kind. Doordat diens hersenen anders zijn geprogrammeerd lijkt het alsof je niet dezelfde taal spreekt. Toch is er heel veel mogelijk in het opvoeden van een autistisch kind, of dat nu een lichte of zware vorm is. Opgroeigids geeft tips hoe om te gaan met de problemen die zich kunnen voordoen bij onder andere zwemles, leren praten, zindelijk worden, corrigeren of straffen en cadeau momenten.
Zwemles
In een zwembad klinkt het geluid harder en het licht weerkaatst op het water. Een ware prikkelhel voor een autistisch kind. En dan zijn er ook nog zoveel andere mensen, terwijl je kind iets nieuws en spannends gaat leren. Het helpt enorm als je je kind van tevoren uitlegt wat er gaat gebeuren tijdens de zwemles. Daarnaast is het belangrijk dat je de zwemleraar vertelt over de diagnose van je kind, dat deze het fijn vindt om korte, heel duidelijke instructies te krijgen. Als badderen en douchen thuis een drama is, is dat zeker het melden waard, je kind houdt niet van het gevoel van water. Met wat voorbereiding kan een zwemles van een traumatische ervaring veranderen in iets wat je kind wel fijn vindt.
Leren praten
De ene autist vertelt de hele dag alles wat deze weet over één specifiek onderwerp, de ander praat met 6 jaar nog steeds niet. Voor deze kinderen kan lichaamstaal makkelijker zijn om te communiceren, of ze zijn zeer specifiek in met wie ze praten, bijvoorbeeld alleen de ouders. Taal is vrij abstract en kan voor een kind wat graag communiceert via lichaamstaal een te grote stap zijn. Begin daarom met afbeeldingen. Maak een bord met daarop de planning voor de week neem met je kind door wat jullie gaan doen en wat de taken zijn. Laat je kind ook terug communiceren met behulp van afbeeldingen van emoties en voorwerpen.
Zindelijk worden
Kinderen met autisme zijn meestal later zindelijk dan andere kinderen. Vaak rond een jaar of 4. De begeleiding bij het zindelijk maken van je kind is harder nodig. Je kunt hierbij de algemene tips om je kind zindelijk te maken opvolgen, maar ook hulp inschakelen als dat niet werkt. Wijs je kind nooit af, maar probeer deze te begrijpen. Een autistisch kind snapt niet dat het pauze moet nemen om naar de wc te gaan als het nog niet zindelijk is. Motiveer je kind om dit toch te doen, dat het niet zonde is, maar juist makkelijk voor later.
Corrigeren of straffen
Door de gedragsproblemen wil je misschien vaker corrigeren, terwijl uitleggen wat er gebeurt vaak meer effect heeft. Haal je kind uit de situatie en maak er contact mee. Praat zachtjes, schud nee en benoem wat er niet goed ging. Doe vooral ook voor wat wel de bedoeling is. Je kind doet het meestal niet met opzet.
Cadeau momenten
Een cadeau is onvoorspelbaar, dat kan leiden tot drama. Wat zit erin en waarom krijgt je kind het? Bij cadeaus die het van jou krijgt, kun je het samen uitkiezen, inpakken en afspreken wanneer deze het mag uitpakken. Zo blijft het leuk, maar is het een stuk minder spannend.