
OpgroeiGids Redactie
DeskundigeIn eerste instantie lijkt het opvoeden van een kind misschien makkelijk of vanzelfsprekend, maar niets is minder waar! De opvoeding van je kinderen, en het zorgen dat ze uitgroeien tot zelfstandige volwassenen, is namelijk een hele uitdaging. Want hoe leer je een kind eigenlijk om verstandig, empathisch, positief en zelfverzekerd te zijn? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over het opvoeden van een kind.
Hoe opvoeden van een kind: zelfstandigheid stimuleren
Als ouder heb je waarschijnlijk direct de neiging om je kind te helpen wanneer hij of zij hulp nodig heeft. Denk hierbij aan het dichtritsen van de jas, maar ook wanneer ze ruzie hebben met een vriendje of vriendinnetje. Het is echter erg belangrijk voor kinderen dat ze leren om zelf problemen op te lossen. Hiermee stimuleer je zelfredzaamheid en dit maakt kinderen trots en zelfverzekerd. Aan de andere kant zullen kinderen die overal mee worden geholpen minder snel verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid ontwikkelen. Bescherming is natuurlijk goed, maar zorg hierin voor een gezonde balans tussen beschermen en loslaten. Houd uiteraard wel altijd een oogje in het zeil wanneer je je kind zelf een situatie laat oplossen.
Het goede voorbeeld geven
Als kinderen niet weten wat ze moeten doen, dan zullen ze al snel naar hun ouders kijken hoe iets moet. Dit geldt niet alleen voor gedrag, maar ook voor normen en waarden. Laat jij zien dat je respect hebt voor je medemens, dieren en de natuur? Dan zal je kind dit zeer waarschijnlijk overnemen. Een kind ziet meer dan je denkt. Zorg dus dat je uitstraalt wat jij belangrijk vindt. Dit kun je doen door:
- Je afval in de prullenbak te gooien in plaats van op de grond
- Vriendelijk te zijn tegen vreemden, zoals mensen in de supermarkt of personeel in een restaurant
- Regelmatig mensen te bedanken en complimenten te geven
- Geduldig te zijn in het verkeer
Door gedrag te laten zien dat past bij jouw normen en waarden, zul je zien dat je kind dit gaat kopiëren.
Laat ze niet altijd winnen
Veel mensen die een kind opvoeden, laten hun zoon of dochter altijd winnen met spelletjes. Logisch, want je wilt je kind immers geen vervelend gevoel geven. Echter is het in het echte leven niet zo dat kinderen altijd winnen en hun zin krijgen. Om je kind klaar te stomen voor de realiteit, is het daarom verstandig om ze te laten zien dat ze niet altijd kunnen winnen. Zorg dat je kinderen wennen aan beide situaties, winnen en verliezen, zodat ze met beide ervaringen vertrouwd raken.
Vermijd geen conflictsituaties
Niemand houdt van conflicten, maar toch kun je je kind hier helaas niet altijd tegen beschermen. Daarom is het belangrijk om je kindje te leren om op de juiste manier met conflicten om te gaan. Heeft je kind bijvoorbeeld op school een vervelende situatie meegemaakt? Sta hier dan samen bij stil en bespreek de juiste manier om met dit conflict om te gaan.
Je kind leren om te wachten
Kinderen hebben uit enthousiasme soms de neiging om jouw gesprek te onderbreken omdat ze iets willen vertellen of laten zien. Je kunt je kind alleen beter leren om jouw gesprek niet te onderbreken. Dit geldt ook voor het wachten met reageren totdat jij je zin hebt afgemaakt. Zo leer je je kind dat zijn/haar eigen mening er toe doet, maar dat het ook belangrijk is om goed naar de ander te luisteren.
Verveling is niet erg
Mede door de komst van smartphones, tablets en Netflix zijn we tegenwoordig niet meer gewend om ons te vervelen. Ook van onze kinderen denken we dat ze constant entertainment nodig hebben. Verveling kan echter juist heel goed zijn voor kinderen. Hierdoor stimuleer je namelijk creativiteit en de ontwikkeling van verschillende interesses.
Leer je kind verschillende manieren van denken
Leer je kind om open te staan voor de gedachtes en denkwijzen van andere mensen. Zo leert hij of zij dat er meerdere manieren zijn om ergens tegen aan te kijken. Het kan ook heel goed zijn om ze bekend te maken met andere culturen en tradities.
Respect voor anderen aanleren
Het is goed om je in de opvoeding vooral te focussen op de gelijkenissen tussen jouw kind en anderen, in plaats van de verschillen. Je kunt je kind bijvoorbeeld vragen waarom je denkt dat iemand bepaald gedrag vertoont. Zou die trage kassière bijvoorbeeld slecht geslapen kunnen hebben? Zo leer je je kind om empathisch en vriendelijk te zijn tegen anderen.
Laat je kind helpen in het huishouden
Door je kind kleine taakjes te geven in het huishouden, leer je je kind over verantwoordelijkheid. Dit hoeven niet altijd dezelfde taken te zijn en je kunt je kind ook vragen om jou mee te helpen.
Je kind leren om te delen
Het delen met anderen is ontzettend goed voor de persoonsontwikkeling van kinderen. Ook kun je je kind leren over het verschil dat hij of zij kan maken voor anderen, bijvoorbeeld door oud speelgoed te doneren of door op school te helpen met opruimen.
Geef je kind voldoende aandacht
Het is voor kinderen enorm belangrijk dat de ouders het gezin als een prioriteit zien. Misschien hebben jullie de neiging om allemaal achter je eigen scherm te kruipen wanneer jullie bij elkaar zijn. Toch is het heel belangrijk om niet alleen fysiek in dezelfde ruimte te zijn, maar om ook echt aandacht aan elkaar te besteden.