• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Kosten kind

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verbruikt een kind met twee ouders gemiddeld 15% van het beschikbare inkomen. Twee kinderen kosten gemiddeld 25% van het inkomen, drie kinderen 29% en vier kinderen 35%.

Percentages zijn hoger voor een eenoudergezin: één kind gemiddeld 23%, twee kinderen 31%, drie kinderen 37% en vier kinderen 42%.

Uw besteedbaar inkomen bestaat uit al uw inkomstenbronnen bij elkaar opgeteld. Dit betekent naast het maandinkomen ook kinderbijslag, kindbudget, vakantiegeld en andere toeslagen.

Het CBS berekent het besteedbaar inkomen iets anders. De percentages kunnen daarom iets afwijken van de bovenstaande percentages. Neem het dus als leidraad.

Wat kost een kind

Rondkomen met een kind

Bereid u voor op uw nieuwe financiële situatie. Als je niet zeker weet of je een kind aankunt of als je wilt weten hoeveel geld je nog over hebt, kan het helpen om een (nieuwe) begroting te maken door je nieuwe inkomen te vergelijken met extra uitgaven die je moet dragen. Zo kun je zien of je iets mist of niet. U kunt kosten besparen door minder uit te geven aan bepaalde items. Ook voor mensen met kinderen is er een tegemoetkoming. Zo kunt u uw inkomen aanvullen.

Financiële planning voor reizen met kinderen helpt u om uw inkomsten en uitgaven in een huishouden met kinderen te beheren.

Oppas en kinderopvang

Als u gebruik maakt van kinderopvang, wordt er een vergoeding in rekening gebracht.

Kosten oppas

Het bedrag dat u aan een aanbieder betaalt, is afhankelijk van de uren, werkzaamheden en het type aanbieder. Een oppas inhuren kan op twee manieren. Aan de formele kant: je regelt dit via een kinderopvangorganisatie of zorgt ervoor dat de oppas is aangemeld. Of informeel: u huurt een persoon zonder vergunning in.

Een student als oppas kind

Beschouw je een student als een oppas? In dit geval is de prijs afhankelijk van het aantal kinderen dat wordt opgevangen, de leeftijd van de aanbieder en de datum en tijd van het bezoek van de aanbieder.

Het bedrag dat je betaalt is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppas. Maar het kan ook als het kind al in bed ligt als de verzorger arriveert, of als de verzorger het kind in bed moet leggen en mee moet eten.

Tarieven oppas kind worden tussen € 3,25 en € 5,40 per uur geschat. Deze is gebaseerd op het minimumloon voor jongeren van 15-18 jaar bij een 36-urige werkweek. Voor een 15-jarige student is een uurtarief oppas van € 5uur veel hoger dan voor een 21-jarige student. Ook het minimumloon varieert tussen deze leeftijden.

In plaats van een uurtarief kunt u ook per avond een vast bedrag afspreken. Spreek ook af wat je na middernacht betaalt en hoeveel je betaalt als de oppas blijft slapen.