• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Pedagogisch medewerker

Een pedagogisch medewerker werkt met kinderen of jongeren. Maar wat doet een pedagogisch medewerker precies? Hoe kun je een pedagogisch medewerker worden? Welke opleiding moet je volgen?

Medisch pedagoog

Beroep pedagogisch medewerker

Een pedagogisch medewerker houdt zich bezig met het begeleiden van kinderen of jongeren. Een pedagogisch medeweker kan in de jeugzorg werken of in de kinderopvang werken. Je kunt ook een pedagoog in een ziekenhuis worden. Een pedagogisch medewerker kan werken met jongeren of kinderen met sociale, economische of psychische problemen. Een pedagogisch medewerker kan ook in de kinderopvang werken met kinderen zonder problemen. Een pedagogisch medewerker in de kinderopvang zorgt juist voor kinderen.

Pedagogisch medewerker A

We hebben onderzoek gedaan en de Nationale Beroepengids geeft aan dat een pedagogisch medewerker van niveau A een hbo opleiding heeft gevolgd. Een pedagogisch medewerker van dit niveau mag zelf bepalen welke methodiek geschikt is voor kinderen of jongeren met problemen. Daarnaast heeft de medewerker ook de vrijheid om de methodiek ook aanpassen als het nodig is tijdens het behandelingsproces. De medewerker kan ook coördinerende taken uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan leiding geven aan andere pedagogische medewerkers of de financiële taken. Een pedagogisch medewerker van dit niveau is ook verantwoordelijk voor de veiligheid van een leefgroep. Daarnaast kan een medewerker van dit niveau ook lessen of trainingen geven.

Pedagogische medewerker niveau B

Een pedagogisch werker van dit niveau heeft minimaal mbo niveau. Een medewerker van dit niveau is verantwoordelijk voor het stimuleren van de ontwikkeling van kinderen en van jongeren. De medewerker heeft aandacht voor het creëerden van een veilige en verantwoordelijke situatie voor jongeren en kinderen. Een medewerker van dit niveau heeft ook contact met ouders en goed samenwerken is belangrijk. De kinderen en jongeren worden door de medewerker begeleidt in hun dagelijkse leven. De medewerker voert ook het behandelplan uit. Om het behandelplan uit te voeren moeten er creatieve en therapeutische activiteiten uitgevoerd worden. Het kan zo zijn dat een medewerker maatregelen moet treffen aan de hand van protocollen en dat er contact met school gehouden moet worden. Een pedagogische medewerker van dit niveau kan ook in de kinderopvang werken. De medewerker begeleid kinderen in hun spel en observeert hun ontwikkeling goed.

Wat verdient een pedagogisch medewerker?

We hebben weer onze huiswerk gedaan en de Nationale Beroepengids geeft aan dat een pedagogisch medewerker met niveau A kennis heeft van ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren. De medewerker is op de hoogte van behandelmethodes en groepsprocessen. Een medewerker van dit niveau kan tussen de € 2.069 en € 3.072 bruto per maand verdienen. En een pedagogisch medewerker niveau B kan tussen de € 1.979 en € 2.828 bruto per maand verdienen.

Welke opleiding?

Je kunt na de opleiding Sociaal Pedagogisch Hulpverlening op hbo-niveau pedagogisch medewerker niveau A worden.i Je kunt pedagogisch medewerker op niveau B worden door het volgens van een opleiding op mbo-niveau. Daarbij heb je ook één tot drie jaar ervaring nodig. Je kunt je bijvoobeeld specialiseren en een medisch pedagoog worden.