• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Een pedagoog is een vakman op het gebied van onderwijs; iemand die de wetenschap van het onderwijzen bestudeert. Een pedagoog is niet alleen een deskundige op het gebied van opvoeding, maar begrijpt ook de vele veranderingen die kinderen tijdens hun ontwikkeling doormaken. Hij houdt rekening met de sociaal-emotionele, biologische, cognitieve en psychologische rijpingsprocessen als hij met kinderen werkt. Hij weet hoe hij een veilige en gezonde omgeving kan scheppen waarin kinderen kunnen gedijen. Als je iemand zoekt die je kind kan helpen zijn of haar mogelijkheden te bereiken, is een pedagoog de professional die je nodig hebt.

Wat is een pedagoog?

Taken van de pedagoog

Zoals iedereen die ooit een kind heeft opgevoed weet, is ouder zijn niet altijd gemakkelijk. Er zijn een miljoen vragen die beantwoord moeten worden en soms voelt het alsof je er maar een beetje bijhangt. Dat is waar pedagogen om de hoek komen kijken.

Pedagogen zijn professionals die opgeleid zijn om ouders, kinderen en betrokken instanties op te voeden, te adviseren en te begeleiden. Ze kunnen advies geven over alles van het omgaan met een puber tot het omgaan met een kind met ADHD. Daarnaast werken pedagogen ook op scholen om ouders voor te lichten of hun kind te steunen. Ze kunnen ook in wijkteams werken, in jeugdgevangenissen of in de gehandicaptenzorg voor jongeren. Met andere woorden, overal waar hulp nodig is om kinderen veilig te laten opgroeien, zijn pedagogen er om te helpen. Dus de volgende keer dat je je als ouder verloren voelt, bedenk dan dat er hulp beschikbaar is van opgeleide professionals die je kinderen willen zien slagen.

Pedagoog Wat is een pedagoog pedagoog basisschool?

Een pedagoog is iemand die lesgeeft in het basisonderwijs. Ze zijn verantwoordelijk voor het geven van onderricht aan leerlingen in vakken als lezen, schrijven en rekenen. Daarnaast kunnen basisschoolpedagogen ook andere vakken onderwijzen, zoals natuurwetenschappen en maatschappijleer. Wie deze loopbaan kiest, doet dat vaak omdat hij er plezier in heeft met kinderen te werken en hen te helpen leren en groeien.

Pedagoog worden?

Als je pedagoog wilt worden, zijn er een paar verschillende plaatsen waar je de opleiding kunt volgen. Eén mogelijkheid is naar een universiteit of hogeschool gaan die de nodige cursussen aanbiedt. Als alternatief zijn er gespecialiseerde opleidingen voor pedagoog die aan verschillende instituten worden aangeboden. Welke route je ook kiest, zorg ervoor dat je je onderzoek doet en een programma kiest dat het beste bij je behoeften en interesses past. Met de juiste opleiding ben je in een mum van tijd op weg om pedagoog te worden!