• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Wat is birdnesting?

Een vorm van gezamenlijk ouderschap die steeds populairder wordt, is birdnesting. Hierbij wisselen de ouders van huis voor hun kinderen. Dit betekent dat de kinderen bij de ouders thuis blijven. Ouders wonen hier dicht bij elkaar. Beide ouders hebben een ander woonadres dan het huis waar ze eerst samen woonden. Een van de voordelen van dit concept is dat de kinderen niet steeds al hun spullen moeten verhuizen. Kinderen hebben een vaste basis. Het brengt veel rust bij kinderen.

Birdnesting

Voordelen

Birdnesting helpt kinderen om niet van vaders huis naar moeders huis te gaan en vice versa. Heen en weer slepen en altijd maar dingen bij je moeten dragen is vermoeiend voor jonge kinderen. Dit geeft kinderen veel rust en stabiliteit. De kinderen zitten in hun eigen vertrouwde omgeving en er is altijd een van de ouders aanwezig.

Nadelen

Aan de andere kant heeft dit relatief nieuw concept ook nadelen. Als je bij je ouders thuis moet blijven en beiden een ander woonadres moeten hebben, brengt dit extra kosten met zich mee. Ook blijven jullie zo met elkaar verbonden en is het de vraag in hoeverre jullie als ouder in staat zijn om een eigen leven op te bouwen.

Hulp bij co ouderschap en birdnesting

Het concept heeft veel voordelen, maar het kan een uitdaging zijn om het goed te doen. Wist je dat je hier hulp bij kunt krijgen? Je kan samenwerken met relatietherapeuten, die ook ex-koppels helpen om het co ouderschap op de best mogelijke manier te organiseren. Ze richten zich onder andere op het onderhouden van een goede communicatie. Goede communicatie/onderlinge afstemming is essentieel bij co ouderschap. Therapeuten helpen je graag verder. Zo voorkom je eventuele conflicten/nare dingen of heb je de tips om ze samen goed op te lossen.

Birdnesting en ouderschapsplanning

In een ouderschapsplan legt u als ouder de afspraken over het co ouderschap vast. Samen bepaal je wie wanneer in het huis woont. Daarnaast leg je de kostenverdeling vast en hoe je elkaar informatie geeft over de kinderen.

De toekomst

Deze vorm van co ouderschap is in Nederland nog relatief onbekend. Dit is echter een vorm van gedeeld ouderschap die steeds populairder zal worden. Dit geldt des te meer omdat de woningmarkt soms voor problemen kan zorgen bij echtscheidingen. Het voorkomt discussie over wie in huis kan blijven wonen.