• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Als je als ouders scheiden gaat, dan heeft dat een enorme impact op je kinderen. Zeker als kinderen nog jong zijn en meemaken dat hun ouders gaan scheiden, heeft dit de nodige consequenties voor hen. Maar wat zeggen onderzoekers over de relatie tussen kinderen en scheiding? Hoe schadelijk is het scheiden van de ouders? Welke gevolgen ondervinden kinderen met gescheiden ouders in hun jeugd en wellicht ook daarna? Niet alleen emotioneel, maar ook juridisch? In dit artikel gaan we dieper op deze belangrijke vragen in en belichten we ook de belangrijkste juridische implicaties rond scheidingen. Ofwel: hoe zit het met de huidige wetten rond scheiden? Hebben die ook gevolgen voor kinderen van wie de ouders uit elkaar zijn gegaan?

Gevolgen voor kinderen van een scheiding

Emotionele gevolgen voor kinderen met gescheiden ouders

Dat de relatiebreuk van de twee belangrijkste personen in het leven van jonge kinderen hen niet in de koude kleren gaat zitten, mag duidelijk zijn. Vooral op emotioneel en psychisch gebied ervaren kinderen met gescheiden ouders de pijnlijke gevolgen. Natuurlijk geldt dit niet voor ieder kind, maar de grote gemene deler bij scheidingen is dat dit psychisch een enorme impact heeft op kinderen. Als je als ouders scheiden gaat, is het belangrijk om te weten wat kinderen en scheiding voor henzelf en voor jullie als gescheiden ouders gaat betekenen.

Vooral in de eerste fase na een scheiding, de eerste maanden en soms jaren na het scheiden, spelen er bij kinderen vaak heftige emoties op. Uit onderzoeken en uit de praktijk blijkt dat het hierbij gaat om de volgende indringende emoties: woede, boosheid, verdriet, angst en eenzaamheid. Veel kinderen voelen zich als het ware verraden, willen geen partij kiezen voor een van beide ouders en kampen daardoor met een emotioneel belastend loyaliteitsconflict. Als ouders kun je deze emotionaliteit temperen door je kinderen goed en eerlijk in te lichten over het hoe en waarom van jullie scheiding. Verder helpt het om als ex-geliefden de onderlinge relatie zo goed mogelijk proberen te houden. Liever geen vechtscheiding, maar een echte scheiding, waarbij de verhoudingen zo goed mogelijk worden gehouden.

Fysieke klachten & praktische problemen

Specialisten in echtscheidingsproblematiek constateren bij kinderen met gescheiden ouders vaak ook allerlei lichamelijke problemen en klachten. Deze waren vaak al aanwezig, omdat kinderen haarfijn aanvoelen dat het huwelijk of samenlevingsverband van hun vader en/of (en/en) moeder niet goed liep. Maar zeker in de eerste maanden na een relatiebreuk kampen kinderen vaak met vervelende fysieke kwalen. Veelvoorkomende problemen zijn misselijkheid, hoofdpijn, diarree en buikpijn, die veroorzaakt worden door de grote stress die deze kids ervaren.

Verder hebben kinderen die geconfronteerd worden met een scheiding te maken met slaapproblemen. Daardoor hebben ze overdag moeite met concentratie, wat een impact kan hebben op hun schoolresultaten. De voorbeelden van kinderen van ouders die scheiden en daardoor maandenlang tot soms wel jaren slecht slapen, zijn legio. Geregeld zakken ze daarna één of zelfs twee niveaus qua opleidingsniveau... Naast dit praktische probleem, heeft het voortdurend heen-en-weer 'verhuizen' van vader naar moeder een fikse impact op het dagelijkse leven van het kroost van wie de ouders zijn gescheiden. Ze moeten bij een scheidingsregeling wekelijks of maandelijks hun boeltje bij elkaar pakken, om van het ene adres naar het andere te gaan. Dit levert geregeld praktische problemen op met school, vriendschappen en sportclubs, vooral als gescheiden ouders ver van elkaar gaan wonen.

Financiële gevolgen van scheiden treffen ook kinderen

Een niet te onderschatten consequentie van kinderen en scheiding zijn de financiële implicaties die een scheiding heeft. De ouders verliezen meestal flink wat besteedbaar inkomen. Alimentatiekosten, de benodigde nieuwe woonruimte en de belastingvoordelen die getrouwd zijn heeft, zorgen in veel gevallen voor een precaire financiële situatie. Ook dit wordt gevoeld door de kinderen van gescheiden ouders. Vaak moet de leefstijl aangepast worden: minder vakanties, minder nieuwe kleding en mogelijk geen ontspannende uitjes meer...

De belangrijkste wetten bij scheiden

Ten slotte nog iets over de juridische gevolgen van scheidingen. We noemden het net al, maar een scheiding heeft wettelijke gevolgen voor het kroost. Er zijn wetten die scheiden behandelen en die een substantiële invloed hebben op de kinderen die uit de relatie zijn voortgekomen. Zo zorgt het co-ouderschap voor het heen-en-weer verplaatsen van de kinderen, als beide ouders tenminste het ouderlijk gezag behouden. Als een van de ouders dit gezag verliest, zorgt dit ervoor dat een kind zijn vader of moeder niet, of veel minder, zal zien. Ook de alimentatie is wettelijk geregeld bij scheidingen.