• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Wat is een kinderrekening? Hoe gaat dit in zijn werk bij scheiden en kinderen?

Tegenwoordig overwegen veel ouders om een rekening voor hun kinderen te openen in het geval van een scheiding. Deze overweging is belangrijk omdat er een paar belangrijke punten zijn die u moet weten voordat u een kinderaccount opent. Weet u bijvoorbeeld wat een kinderrekening is? Wat is het verschil tussen een kinderrekening en kinderbijslag? Welke afspraken moet u maken met uw (ex-)partner? Is de rekening van het kind geschikt voor co-ouderschap of andere omgangsregelingen? Wat is de invloed op rekening kind bij scheiden? Als je deze vragen niet zelf kunt beantwoorden, lees dan dit artikel om je te helpen de juiste keuze te maken.

kindrekening bij scheiding

Kinderrekeningen bij echtscheiding: wat betekent het?

Een kinderrekening is een rekening waarop beide ouders geld sparen voor hun kind totdat het kind oud genoeg is en de ouders geen financiële onderhoudsverplichtingen meer hebben. In de meeste gevallen stort u elke maand geld op de rekening, maar u kunt ook andere afspraken maken. Ouders gebruiken de rekeningen van hun kinderen vaak om zakgeld te betalen, kleding te kopen en te doneren. U kunt ook afspreken om bijvoorbeeld dokterskosten of boodschappen via de rekening van uw kind te betalen. Dat laatste blijkt in de praktijk minder handig: je kunt immers niet altijd alle boodschappen voor je kind apart betalen van je andere dagelijkse boodschappen. Je moet er in ieder geval goed mee omgaan en tolerant zijn naar elkaar.

Het verschil tussen de kinderrekening van uw kind en een spaarrekening

Een kinderrekening bij scheiding is anders dan een spaarrekening (ook wel kinderrekening of kinderrekening genoemd) en heeft een ander doel. Het is verwarrend, maar goed om te weten. Ouders maken meestal tijdens een scheiding een kinderaccount aan om deze na de scheiding te gebruiken. Ze gebruiken de rekening om de maandelijkse rekeningen van hun kind te betalen. Spaarrekeningen worden meestal geopend en gebruikt tijdens een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit is bedoeld als rekening voor ouders om geld te sparen voor als hun kind 18 wordt of gaat studeren.

Basisovereenkomst voor het gebruik van kinderrekening

Ouders hebben veel vrijheid in wat ze met de rekeningen van hun kinderen moeten doen. Uiteindelijk is het belangrijk om duidelijk te zijn over uw bedoelingen met het account van uw kind. U moet onthouden hoe u het account van uw kind moet toepassen. Ook is het belangrijk dat u hierover een redelijk akkoord bereikt dat altijd in het belang van uw kind is. Tot slot mag uw overeenkomst niet in strijd zijn met de wet.

Hoe zorgtoewijzing uw keuze voor een kinderrekening beïnvloedt

U kunt de dagen van uw kind met u of uw (ex-)partner op verschillende manieren plannen. U kunt kiezen tussen bezoekregeling of co-ouderschap.

Bij een bezoekregeling brengt uw kind minder dan 3 dagen per week bij u of uw (ex-)partner door. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om uw kind om de twee weekenden bij u of uw (ex-)partner te hebben, en op andere dagen bij de andere ouder. Het kan ook zijn dat uw kind tijdens de vakantie alleen bij u of uw (ex)partner is, bijvoorbeeld vanwege reisafstand.

Bij co-ouderschap is uw kind ongeveer een halve week bij u en uw (ex)partner een halve week bij u. Bij co-ouderschap heb je ook de mogelijkheid om je kind in even en oneven weken bij je (ex)partner te krijgen.

Gedeelde ouderschaps- en kinderaccounts

Uw beslissing over de verdeling van de zorg heeft invloed op uw keuze voor een kinderrekening. Als je ongeveer dezelfde kosten hebt en ongeveer evenveel contact met je kind, zal een kinderaccount beter presteren. U kunt dan het account van uw kind gebruiken om schoolbenodigdheden te kopen, zoals jullie kind zijn eigen schoolspullen bij u en uw (ex-)partner heeft. Dankzij de kinderrekening houdt u beiden de gemaakte kosten in de hand. Je hebt gelijke kansen, wat praktisch is voor co-ouderschap.

Omgangsregeling en kinderrekening

In vergelijking met andere sectoren dan co-ouderschap komen kinderrekeningen minder vaak voor. Dan is er één ouder die de meeste kosten draagt. Vaak is dit ook de ouder die alimentatie ontvangt. Aangezien die ouder kinderbijslag ontvangt en de meeste kosten dekt, is het erg omslachtig om ook geld op de rekening van het kind te storten.