
OpgroeiGids Redactie
DeskundigeWat is een omgangsregeling en hoe zit het in elkaar?
Wanneer ouders scheiden, wordt de dagelijkse zorg voor kinderen in een omgangsregeling vastgelegd. Het indienen van omgangsregelingen gebeurt bij de rechtbank, waarna ze opgenomen worden in het echtscheidingsconvenant.
Meestal verblijven de kinderen na de scheiding voornamelijk bij één van de ouders. In dat geval is er een omgangsregeling tussen het kind en hun andere ouder en een co-ouderschapsregeling. Wanneer beide ouders fulltime werken, kiest men vaker voor een omgangsregeling in plaats van een co-ouderschapsregeling.
Omdat de moeder zich in de meeste gevallen ook al tijdens het huwelijk het meest ontfermde over de dagelijkse verzorging van het kind, verblijven de kinderen na een scheiding meestal bij hun moeder. Daarnaast is het zo dat de moeder vaker een parttime baan heeft dan de vader, waardoor er meer tijd overblijft voor de kinderen naast het werk.
De bezoekregeling tussen het kind en de niet-verzorgende ouder
In de omgangsregeling kunt u ook een bezoekregeling opnemen. Deze bezoekregeling is meestal van toepassing op de niet-verzorgende ouder. In dat geval kan deze ouder het kind iets vaker zien, ook al verblijft het kind hoofdzakelijk bij de andere ouder. Dit stimuleert de band tussen het kind en de niet-verzorgende ouder en is daardoor ook erg goed voor de ontwikkeling en het opgroeien van het kind.
Het belang van regelmaat bij een omgangsregeling
Uit onderzoek blijkt dat regelmaat erg belangrijk is voor de stabiliteit en de ontwikkeling van een kind. Dit is voornamelijk het geval in de omgang tussen de niet-verzorgende ouder en het kind.
Bij gebrek aan regelmaat moeten er telkens afspraken gemaakt worden over het brengen en het ophalen van de kinderen en waar ze zullen verblijven. Dit zorgt voor spanning en veroorzaakt vaak misverstanden, wat geen ideale situatie creëert voor de kinderen. Zij hebben na het scheiden van hun ouders veel nood aan rust en regelmaat, dit is cruciaal in hun ontwikkeling.
Een voorbeeld van een omgangsregeling
Bij een gebruikelijke omgangsregeling verblijft het kind gedurende 1 weekend per 14 dagen bij de niet-verzorgende ouder. De vakantie- en feestdagen worden verdeeld onder beide ouders, waarbij het kind meestal gedurende twee weken bij één van de ouders verblijft tijdens de zomervakantie.
Een alternatieve omgangsregeling hanteren
Uiteraard kan het ook anders. Andere regelingen zijn prima mogelijk, zolang het belang van het kind centraal staat. Zo nemen de ouders naast de weekends ook maandag, vrijdag of woensdagnamiddag op in de omgangsregeling.
Een omgangsregeling voor kinderen jonger dan 12 jaar
Voor kinderen jonger dan 12 jaar, stellen we samen met u een omgangsregeling vast. Deze regelingen leggen we dan vast in een echtscheidingsconvenant, waarbij we ook opnemen bij welke ouder het kind hoofdzakelijk zal verblijven.
Een omgangsregeling voor kinderen ouder dan 12 jaar
Kinderen die ouder zijn dan 12 jaar, kunnen door de rechter gehoord worden over de hoofdverblijfplaats, ouderlijk gezag en de omgang met hun ouders. Omdat een hoorzitting bij de rechtbank belastend is voor het kind, verloopt dit meestal schriftelijk. Dit is echter niet verplicht voor een kind, dus ga zeker eerst na bij uw kinderen of ze hiervan gebruik willen maken.
Advies en begeleiding bij het opstellen van een omgangsregeling
De advocaten van de Echtscheidingswinkel kunnen u tijdens de scheidingsprocedure begeleiden en adviseren bij het maken van de keuze tussen een omgangsregeling en co-ouderschap. Op basis hiervan stellen wij een ouderschapsplan en een echtscheidingsconvenant samen, en tenslotte wordt de echtscheiding uitgesproken.
Indien u hierover meer informatie wenst, kunt u ons contacteren via het nummer 0800 822 4433. Onze advocaten van de Echtscheidingswinkel helpen u graag verder vanuit de vestigingen in Eindhoven, Amsterdam en Rotterdam.