• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Je wilt liever niet over scheiden nadenken, maar toch is het af en toe de beste keuze. Er zijn tal van zaken die u wilt regelen, bijvoorbeeld het scheiden van de huur of het verkopen van uw huis, het regelen van de zorg voor huisdieren en soms het regelen van kinderalimentatie. Het is voor iedereen fijn als het tijdens en na de scheiding positief verloopt, maar waar wilt u nu echt aan denken?

Scheiden zonder kinderen

Hulp zonde kinderen scheiden

Om het even wat de omstandigheden zijn, een fatsoenlijke scheidingsadvocaat of tussenpersoon kan u helpen, zowel met het aanbod van een huis als met echtelijke hulp. In het geval dat u een tussenpersoon kiest, zult u veel advies krijgen over het overeenkomen met uw (ex) medeplichtige. U zult legitieme en dagelijkse geruststelling krijgen. Met een tussenpersoon regelt u de afspraken met uw (ex-)medeplichtige zonder de hulp van een rechtskundig raadsman. U krijgt alleen juridische hulp. U kunt ook uw eigen raadsman kiezen. In deze situatie kunt u het niet eens worden met uw (ex-)medeplichtige en zal de ruil volledig via een raadsman verlopen.

Hebben jullie samen een huis?

Welk medium u ook kiest, het onderwerp van de verkoop van een huis zal uiteindelijk aan de orde komen. Eist één van jullie een huis op? Dan kan diegene in het huis blijven wonen en heeft hij of zij niet veel te vereffenen. Ervan uitgaande dat u trouwt in lokaal gebied van onroerend goed, is de omstandigheid uniek. U bent dan zowel half-eigenaar als rekeninghouder van het huis en van een eventuele eigenwoningschuld. Voor deze situatie moeten het huis en de goederen zorgvuldig worden gescheiden. U kunt besluiten om het huis samen te verkopen of de een de ander te laten kopen. Het huis is dan ter wille van één eigenaar. Is het huis ingeschreven ter wille van u beiden en zou u zeggen dat u ter plaatse ongehuwd bent? Dan zijn er op dat moment twee vooruitzichten: het huis verkopen of de oude medeplichtige terugkopen.

Fondsen

Metgezellen hebben vaak gezamenlijke diensten, bescherming, verplichtingen en andere middelen, zoals giften. Tijdens een scheiding is het uiteraard belangrijk om lang en goed naar de financiële situatie te kijken en te garanderen dat alles redelijk verdeeld is. U kunt aan uw verzekeraar aantonen dat u en uw (ex-)partner uit elkaar gaan, zodat u beiden een nieuwe insluiting kunt kopen. Kijk goed na hoe u verzekerd bent en waarom, want het is mogelijk dat u of uw (ex-)partner nooit meer specifieke extra verzekeringen nodig hebben. Bij levens- en schadeverzekeringen is het verstandig de hulp in te roepen van een deskundige op het gebied van bijzondere kostenregelingen. U kunt hiernaar vragen bij een scheidingsadvocaat of tussenpersoon.

Alimentatie

Een ander belangrijk gespreksonderwerp tijdens een scheiding is de beslissing over het al dan niet krijgen van steun. Het komt voor dat u of uw (ex-)partner een voorziening krijgt, omdat één van u meer loon nodig heeft om van te leven. De ander is dan verplicht om bij te dragen. U kunt zelf bepalen hoeveel kinderalimentatie u krijgt, maar dat gebeurt meestal in overleg met een advocaat of een advocaat. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van de duur van het huwelijk. Kijk voor de meest recente normen op Rijksoverheid.nl. Begunstigden van kinderbijslag kunnen ondertussen genoeg verdienen om van te leven. De medeplichtigheidsregeling vervalt.

Verdeling van goederen

Bent u gehuwd op basis van een huwelijkscontract of heeft u een samenlevingsovereenkomst? Dan moeten op dat moment alle zaken netjes verdeeld worden. Alleen privéspullen, ook wel aanverwante zaken genoemd, zijn eigenlijk van jou of van je (ex-)partner. Denk bijvoorbeeld aan versieringen of kledingstukken.

Bij het scheiden van spullen binnen het gezin is het verstandig om gecoördineerd te werk te gaan. Maak eerst een overzicht van alles, zodat je begrijpt waar je het over hebt. Dan concludeer je beiden wat je nodig hebt. Het is slimmer om het onafhankelijk van elkaar te doen. U kunt dan de waarde van de spullen inschatten en beslissen of de verdeling eerlijk is. Een scheidingsadvocaat of go between kan u hierbij helpen.

Dieren

Een dier kan niet zeggen waar het heen gaat, dus wordt het gezien als bezit. In het geval dat u of uw (ex-)medeplichtige het dier mee moet nemen, moet dit worden vergoed door andere individuele gevolgen. De familie van het dier wordt geanalyseerd, zodat zijn "achting" niet helemaal geregeld is. Moeten jullie beiden het dier blijven zien? Dan kunt u op dat moment een omgangsregeling opstellen. Samen kiest u bij wie het dier op welke dagen verblijft.