• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Kinderen zijn altijd het slachtoffer van een vechtscheiding

Geen enkele echtscheiding is ooit hetzelfde, zeker niet als je bedenkt hoe het afloopt. Zo is er een harmonieuze "scheiding van overleg" waarin met respect en hoffelijkheid voor elkaar passende oplossingen worden gezocht. Daarnaast is er echtscheiding. Gelukkig is het aantal conflicterende echtscheidingen de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit komt onder meer door media-aandacht, zoals de mogelijkheid om te scheiden zonder een advocaat in de arm te nemen.

Voorkomen vechtscheiding

De Landelijke Vereniging van Scheidingsplanners doet er alles aan om conflicterende echtscheidingen te voorkomen, zeker als er kinderen bij de scheiding betrokken zijn. Hun missie is ervoor te zorgen dat gescheiden ouders samenwerken aan de ontstane situatie, in plaats van met elkaar te concurreren. Als een kind het slachtoffer dreigt te worden van een ouder-kindconflict, moeten ze eerst al onze energie in hun zorg en die van hun kinderen steken om echtscheiding te voorkomen.

Wat is een vechtscheiding?

Bij een ongunstige echtscheiding zijn de partijen in ernstig conflict met elkaar en kan een goede communicatie moeilijk lijken. Bij een conflicterende echtscheiding gaat het vaak om meer dan alleen negatieve gevoelens en emoties jegens de ex en de scheiding. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn, kan dit bewust of onbewust het ouderlijk functioneren beïnvloeden. Een scheiding op tegenspraak is dus niet in het voordeel van de kinderen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een controversiële echtscheiding?

Er zijn veel verschillende varianten van conflicterende echtscheidingen. Er zijn echter belangrijke kenmerken aan een conflicterende echtscheiding, we hebben er enkele voor u op een rijtje gezet:

 • Geen directe communicatie tussen ex-partners
 • huwelijk is een gevecht en wordt vaak door advocaten uitgevochten in de rechtbank
 • Herhaaldelijk negatief optreden tegen een ex van de partner
 • Kinderen kunnen gebruikt worden om bepaalde dingen te doen
 • Contact met het kind en de andere ouder zijn vaak moeilijker
 • Over alles discussiëren, geen compromissen sluiten
 • Niets is voor elkaar bedoeld, alleen hun belang staat voorop

Herken je jezelf in een of meer van deze functies? De kans is groot dat je in een conflicterende echtscheiding terechtkomt, of je zit in een conflicterende echtscheiding. Zoek onmiddellijk professionele hulp! Een controversiële echtscheiding kan jaren duren, het veroorzaakt ook veel pijn en verdriet en kost je onnodig veel geld.

Kinderen worstelen met de gevolgen van echtscheiding.

Vechtscheiding heeft alleen maar verliezers, het zijn de kinderen die het meest te lijden hebben. Ouders realiseren zich vaak niet wat een vechtscheiding is voor hun kinderen. De ouders realiseren niet hoe groot de impact van kinderen en scheiden is. Als een van beide ouders niet kan communiceren tussen het kind en de andere ouder, is dit ook nadelig voor het kind. Dit geldt ook als het kind kwaadwillende dingen over elkaar moet horen zeggen door de ouders. Of als ze zien dat hun ouders elkaar negeren. Een kind houdt evenveel van beide ouders, wat leidt tot destructieve conflicten over loyaliteit.

Hierdoor kan het kind ernstige psychische stoornissen krijgen, die jarenlang voor veel problemen kunnen zorgen. Als gevolg hiervan kan een kind emotioneel verwaarloosd, angstig en eenzaam worden. De prestaties op school nemen af, het contact met andere kinderen neemt af en soms trekt het kind zich helemaal in zichzelf terug en raakt min of meer vervreemd. Ook heeft een kind op latere leeftijd vaak problemen in zijn persoonlijke relaties.

Stop echtscheiding

Laten we eerlijk zijn, het is beter om echtscheiding te voorkomen dan de schadelijke effecten ervan te genezen. Als één persoon betrokken is geweest bij een groot conflict en juridische procedure, is het vaak moeilijk om een ​​controversiële echtscheiding te voorkomen. Vraag u dus als gescheiden ouder eerst af hoe u uw scheiding in de toekomst zou willen zien. En misschien nog wel belangrijker: hoe wilt u dat uw kinderen later tegen de scheiding aankijken? Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan ​​of zijn ze blij dat je het zo goed hebt aangepakt? Als gescheiden ouder heb je ook een voorbeeldfunctie voor je kinderen. Kinderen komen meer uit een scheiding dan je denkt. U bent verantwoordelijk voor het geluk van uw kinderen, dus bescherm ze en vermijd altijd echtscheidingsgeschillen!

Echtscheiding voorkomen

Ons belangrijkste advies is om altijd te kiezen voor een echtscheidingsconsult om een ​​controversiële echtscheiding te voorkomen. Sta je op het punt te gaan scheiden? Neem dan direct contact op met een scheidingsplanner bij jou in de buurt. Samen met een gediplomeerd scheidingsplanner wordt uw situatie op een professionele en competente manier benaderd. Als u als ouder het belang van uw kinderen voorop stelt en daarnaar handelt, is de kans groot dat de echtscheiding slaagt.