• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

In veel gevallen verloopt een vechtscheiding niet zoals beide partijen willen. Er komt veel emotie bij kijken, waardoor handelen met de geest niet altijd lukt. Woede kan soms zo sterk zijn dat men kan praten over een gevecht in plaats van een echtscheiding en men moet "vechten" in de rechtbank. We praten ook over scheiden. Een controversiële echtscheiding kan zoveel mogelijk worden voorkomen door wederzijds begrip te zoeken onder begeleiding van een mediator.

Wat is een vechtscheiding

Definitie van een vechtscheiding

Er is geen echt duidelijke definitie, maar we kunnen wel stellen dat er meer zijn dan negatieve emoties en gevoelens ten aanzien van een scheiding. Ook tegen de ex-partner worden negatieve maatregelen genomen. Alle maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de wensen en eisen van de ex-partner niet (volledig) worden vervuld. Over alles is ruzie: meubels, huis, bezittingen, alimentatie en kinderen. Omdat er geen overeenstemming kan worden bereikt, kan zo'n echtscheiding vele jaren duren en is daarom erg duur. In de meeste gevallen verandert de echtscheidingsprocedure in een strijdbare echtscheidingsprocedure als er kinderen in het spel zijn. Het is tenslotte je kostbaarste bezit en jullie willen er allebei voor vechten. Maar met dit kostbaarste bezit kun je jezelf ook het meeste pijn doen bij een scheiding.

Een controversiële echtscheiding voorkomen

Kinderen moeten de voornaamste reden zijn om een echtscheiding zo respectvol mogelijk te beëindigen. Er zijn een paar dingen die u in gedachten kunt houden tijdens het echtscheidingsproces om ervoor te zorgen dat de kans dat dit uitmondt in een ruzie zo klein mogelijk is. Het is niet altijd gemakkelijk, maar als je de volgende punten in overweging neemt, kan het helpen:

 • Respectvol communiceren: communiceer altijd met respect. Respecteer elkaar altijd. Het is niet altijd gemakkelijk. Probeer in dit geval in het belang van de kinderen te denken.
 • Serieuze voorbereiding op een echtscheidingsprocedure: een goede voorbereiding is het halve werk. Door precies te weten wat het echtscheidingsproces inhoudt en wat u moet regelen, is het minder stressvol. Ook moet u voorbereid zijn op uw wensen en eisen met betrekking tot de echtscheiding.
 • Sta open voor de wensen van de ander: er komt geen oplossing als jullie niet goed naar elkaar luisteren en nadenken over wat de ander nodig heeft.
 • Introspectie: Focus niet altijd op je eigen belangen, anders worden conflicten alleen maar erger. Bekijk in welke situatie uw onderdeel zich bevindt. Denk na over hoe je het beter kunt maken in plaats van het erger te maken.
 • Schakel een bemiddelaar in: een bemiddelaar begeleidt het proces tussen u en uw toekomstige ex en helpt u bij het vinden van oplossingen die voor u beiden acceptabel zijn.

Het beste om te regelen Rond uw echtscheidingsprocedure op de best mogelijke manier af. Het voorkomen van conflicterende echtscheidingen is dan ook ieders zorg. Zeker voor de kinderen, maar ook voor jou en je ex. Na een splitsing van een relatie moet u ook met elkaar communiceren over uw relatie met uw kinderen. Dus door met zoveel mogelijk respect met de situatie om te gaan, leg je ook een goede stabiele basis voor de toekomst.