• check mark icon
  Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
 • check mark icon
  Vergelijk basisscholen en kinderopvang
 • check mark icon
  Lekkere en gezonde kinderrecepten
 • check mark icon
  Leuke activiteiten en dagjes uit
 • check mark icon
  Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Gezinsvakanties stellen je in de gelegenheid om samen leuke herinneringen te maken. Voordat het echter zover is heb je heel wat voorbereidingen te treffen. Daar valt ook het inpakken van je bagage onder.

Vliegvakantie met kind

Wat je meeneemt hangt van een aantal factoren af die elke om een aparte aanpak vragen. Je kunt bijvoorbeeld alleen met je kinderen reizen, of dat samen met je partner doen. Bovendien hangt ook veel af van het aantal kinderen dat je meeneemt in relatie tot hun leeftijd.

In dit artikel kiezen we er echter voor om je van enkele reistips gezinsvakantie met je kleintje te voorzien. De nadruk ligt op het alleen mee nemen van handbagage voor jullie vliegreis naar het buitenland. Lees dus gauw verder.

Definitie handbagage

De beste definitie voor handbagage is dat het de trolleys en tassen zijn die je in het vliegtuig bij je mag houden, mits hun inhoud geen verboden artikelen bevat. Welke deze artikelen zijn kun je hier lezen.

De standaard maximale afmeting van je handbagage is bij de meeste luchtvaartmaatschappijen 55 x 20 x 40 cm of 55 x 25 x 35 cm. Het gewicht ligt tussen de vijf en veertien kilo. Kleinere afmetingen of een lager gewicht, zijn beter. In de volgende alinea's lees je hoe je alles meeneemt tijdens jullie vliegvakantie kind.

Zo bepaal je wat je in je handbaggage stopt

Per persoon mag je dus tussen de vijf en veertien kilo aan handbagage meenemen. Dat lijkt veel, maar kan niet voldoende blijken te zijn. Daarom is het belangrijk dat je genoeg tijd besteedt aan het vaststellen van je bagage aan de hand van de aandachtspunten die we nu met je bespreken.

De bestemming

Je vakantiebestemming bepaalt wat je beslist bij je moet hebben op je reis. Zo zal je baggage er anders uitzien wanneer je voor een familiebezoek naar Curaçao gaat dan je bagage wanneer jullie eindbestemming Italië is. Daarbij speelt de plaats waar jullie zullen blijven ook een rol. In je eigen vakantie huis of een apartement heb je andere spullen nodig dan wanneer je bij je ouders de tijd door zal brengen.

De duur van de vliegreis

Daar valt ook de tijd dat je in de vertrek - en aankomsthal doorbrengt onder. Misschien moet je kind voordat jullie aan boord gaan nog een schone luier aan waardoor het aantal dat je in je bagage doet meer is.

De tassen en trolleys die je zult gebruiken

Je kunt het netto gewicht van je handbagage in zakken, trolley's, tassen met diverse functies doen. Dit is afhankelijk van de spullen die jullie tijdens en na de vlucht nodig hebben.

Jullie persoonlijke behoeften

Misschien heb je tijdens de vlucht en je vakantie speciale hulpmiddelen of medicatie nodig waardoor je daarvoor een aparte tas moet gebruiken. Weet je van te voren dat je het type babyvoeding dat je kind gebruikt niet op je vakantiebestemming zal vinden, dan heb je daar ook rekening mee te houden.

De duur van de vakantie

Dit punt spreekt voor zich. Het helpt je onder meer vaststellen hoeveel kleren je nodig hebt. Ook bij het inpakken van jullie lichaams verzorgingsproducten hou je hiermee rekening.

Jullie activiteiten tijdens de vakantie

Ongeacht de duur van jullie verblijf hangt de inhoud van je handbagage ook af van de activiteiten die jullie gaan ontplooien. Ga jullie bijvoorbeeld voor het huwelijk van je broer naar Australië dan neemt jullie feestkleding meer ruimte in beslag dan wanneer je gezellig in Miami gaat shoppen.

De manier waarop jullie terug zullen reizen

Dit punt is niet onbelangrijk omdat je afhankelijk van je vakantiebestemming kunt besluiten om met de auto, trein of een cruise schip terug te komen. Wat je in jullie handbagage stopt bepaalt voor een groot deel of je ten behoeve van de terugreis vooraf andere voorzieningen moet treffen.

Na het op deze manier vaststellen van jullie behoeften voor en tijdens je gezins kun je met het inpakken van je bagage beginnen. Met onze tips in de volgende alinea, heb je deze fase ook gauw achter de rug.

Reistips gezinsvakantie voor het inpakken van jullie bagage

 1. Ga na of al jullie spullen passen in de koffers en tassen die jullie al hebben. Natuurlijk check je eerst of je trolley niet kapot is en goed sluit. Zo niet is het tijd om een nieuwe aan te schaffen;
 2. Zorg dat iedereen zijn eigen handbagage heeft en draagt. Dit hangt ook af van de leeftijd van je kinderen;
 3. Maak een aparte tas waarin je jullie reisdocumenten stopt. Doe afhankelijk van de inreisregels van je vakantiebestemming daar ook jullie covid-19 vaccinatiebewijzen bij. Dit is ook de tas waarin je je handgeld, sleutels, medicijnen en andere belangrijke items in bewaard;
 4. Reis je met je baby of peuter? Dan heb je een tas nodig voor zijn voeding, papfles, eetgerei l, verzorgingsartikelen en wegwerp pampers. Vergeet niet om ook hun knuffel en lievelingsdeken mee te nemen;
 5. Regel nu de kleren, schoeisel , spullen die je sowieso meenemen moet en eventuele cadeautjes zo overzichtelijk mogelijk in jullie koffers. Probeer daarbij de beschikbare ruimte helemaal te benutten;
 6. Ga tot slot na of je alles goed gelabeld hebt. Controleer ten slotte nogmaals of alles goed sluit en je geen overgewicht hebt.

We wensen je een leuke en veilige vakantie toe.