OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden
Aanbevolen 

Hallo Driehoek (School-Kind-Ouder)!

school-driehoek

School van de Toekomst? 

Voordat mijn kindje naar de kleuterklas ging kreeg ik een enquête onder ogen, van de gemeente "Hoe ziet u het Onderwijs in zo veel jaar tijd?" Na het invullen van deze enquête en uiteindelijke aanvang van mijn kind voor het eerst op de basisschool kwam de driehoek gelijk in zicht. Deze heb ik tijdens de enquête ook aangevinkt als zijnde meest praktisch voor de toekomst. Maar is dit wel echt een goede aanname?

Op een eerste bijeenkomst met ouders werd ons een plaatje laten zien met aan weerszijden pijltjes in tegengestelde richtingen (wisselwerking) In de praktijk zie ik zelf vaak dat het een enkele lijn is waar we in het midden stoppen. School per definitie naar een ouder (blijft) kijk(t)(/en) en een ouder naar school -  afhankelijk van de plaatselijke goede wil (span je spierballen) - toch de echte wisselwerking op te zoeken en dus ook andersom toe te passen: school kritisch naar zichzelf en ouder kritisch naar zichzelf. Ik heb het idee dat het niet vanzelfsprekend is. Waar het het meest mee te maken heeft durf ik niet met zekerheid te zeggen. Lijkt me vooralsnog een overlap van factoren; kennis, kunde, praktische (tijd en) ruimte om zaken op een integere manier te bespreken.

Ouderbetrokkenheid

Het zijn kleine discrepanties die tussen doelen, middelen en intenties zitten die ik zie, waarvan ik hoop dat ze in de toekomst verbeterd worden. Ik vind een goede samenwerking belangrijk en zie dat doorgaans vanuit ouders, ondanks veelvuldige verplichtingen, voldoende tijd geïnvesteerd wordt, zelfs vanuit mijn eigen situatie als solo-ouder. Ouderbetrokkenheid die staat als een huis, bij ons op school. Ik hoop dat scholen ook hier de nodige waardering voor kunnen uitspreken van tijd tot tijd. Een kind is niet echt een mooie auto die je poetst, maar een mens in wording waar zorgplicht voor geld, nu dus ook vanuit scholen.

Driehoek of Boomerang?

Ik hoop dat de driehoek niet zorgt voor een verstikking a la boomerang effect waar het kind dan tussen zit. Het lijkt me heel legitiem, dat wanneer ouders en school daadwerkelijk zorgplicht uitvoeren, vanuit beiden integer wordt gediscussieerd: geluisterd, maar ook conform afspraken kunnen worden gerealiseerd. Voor mijn ogen flitst al een lopende band van kinderen die goed en afgekeurd worden. "Ouder werkte niet goed mee, minus streepje thuissituatie", "lichtbeschadigd, correlatie zus en zo, naar alle waarschijnlijkheid" "Divers", "Nader te bepalen". (...)

Schoolprofielen en beroepsprofielen: kindvriendelijk of niet?

Nederland lijkt me nog geen echte kenniseconomie. Wij zijn in transitie naar andere kernwaarden, die misschien beter stroken met het woord kennis. En voor nagenoeg elke ouder geld dat het zijn kind graag gezond en gelukkig ziet, dus staan beperkingen zoals prijzen voor IQ-testen of bemiddeling etc alleen maar in de weg, voor de een wel toegankelijk voor de ander niet. Ik hoop dat tussen 2020 en 2032 de nodige stappen uitgewerkt worden om een paraplu effect gefaciliteerd te krijgen waar alle kinderen, inclusief ouders en scholen baat bij mogen hebben.

Scholen met geen of redelijk weinig kennis over HS(S), HSS WS en HB lijken dit niet gauw hardop te willen bevestigen. Als je als ouder wel over de nodige kennis beschikt en probeert te delen, gaat men toch eerder verder met de gebruikelijk te hanteren werkwijze waar dus wel kennis en kunde in is: voorleven, hechting, motoriek en spraak, ten opzichte van voor leerkrachten in de praktijk waarneembare en meetbare ontwikkelingsdoelen; samenspelen, initiatief nemen, afspraken kunnen maken en ontdekken van samenhang. Ondertussen, als je als ouder wel degelijk kennis beschikt over deze onderwerpen, sla je deze vorm van driehoek interactie een beetje blasé gade.

MaatschapWiJ

Verder het roepen dat we een kenniseconomie zijn, betekent niet gelijk dat dit echt al helemaal zo ver is, meer mijn indruk met op het moment verschrikkelijk veel studerenden die voorlopig ook niet arbeidsmarktklaar zullen zijn. Een kink in de kenniseconomie in transitie.  Hebben we  wel voldoende ogen en oren voor elkaar(s) inspanningen verder ook: ouders, verzorgers, als scholen en werknemers?

Deel je ervaring of indruk(ken):

Hoe zien jullie dit: zijn jullie ervaringen overwegend positief of negatief met ingang van de praktische invulling driehoek School-Kind-Ouder naar het lijkt richting de kenniseconomie? Is het geleefde uitgangspunt echt zorgvuldigheid en zicht op het kiezen van een juist beroepskader na de schooltijd? Let dus wel, Passend Onderwijs is nog vrij jong, van 2014. Hoe mijn fibromyalgie mijn moederschap beïnvloedt
Is het al januari? Yes it is!!!

Gerelateerde berichten

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
maandag 26 juli 2021
Indien u zich wenst te registreren vul dan aub. de velden voor gebruikersnaam en naam in.

Captcha afbeelding

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."
Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. "
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."