OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Authors: nu.nl - kinderen

'Kinderen proeven groenten met dip eerder' Foto:  ThinkStock

Kinderen proberen dan zelfs groenten die ze in eerste instantie weigerden te eten. Onderzoekers van de Pennsylvania State University komen tot die conclusie.

"De meeste kinderen eten veel te weinig groente en fruit en komen niet aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid", vertelt onderzoeker Jennifer S. Savage. "In de Verenigde Staten eet zelfs een op de drie kinderen regelmatig helemaal geen groenten. We wilden daarom een manier verzinnen om de groenteconsumptie te verhogen."

Kinderen weigeren drie keer vaker een groente dan een groente samen met een vetarme kruidendip en twee keer vaker dan groente met een basisdip, blijkt uit het onderzoek van Savage en haar collega's. Dat schrijven zij in het Journal of the Academy of Nutrition. Voor het onderzoek werkten ze samen met 34 kinderen tussen de 3 en 5 jaar.

 

"Herhaalde blootstelling is een manier om kinderen nieuw eten lekker te laten vinden", aldus Savage. "Dat blijkt uit eerdere onderzoeken. Maar je moet kinderen wel eerst zo ver krijgen dat ze een groente proeven. Dat kan met behulp van een dip, maar ook kleine porties zijn heel belangrijk."

In verschillende experimenten proefden de kinderen zes groenten: wortel, komkommer, selderij, groene bonen, rode paprika en gele pompoen. Na het proeven kregen de kinderen drie gezichtjes te zien en moesten ze aangeven welk gezichtje het beste paste bij hoe ze zich voelde: 'jammie', 'ok' of 'bah'. 31 procent van de kinderen vond een groente alleen 'jammie', met de dip was dit 64 procent. 18 procent van de kinderen weigerde een groente alleen te eten, met dip was dit 6 procent.

Savage: "Dat kinderen weigeren een groente te eten betekent niet per se dat ze het niet lekker vinden. Het is onbekend voor hen. Daarom is het juist heel belangrijk om het proeven positief te benaderen."

 

Read more RATE_LIMIT_EXCEEDED

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."
Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. "
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."