OpgroeiGids

OpgroeiGids, het sociale netwerk voor ouders, opvoeders en onderwijs. Hier vind je alles over ouderschap, opvoeding, onderwijs en nog veel meer!

Aanmelden

Met ingang van 1 januari 2018 is de Wet Harmonisatie Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk ingegaan. In de praktijk komt het erop neer dat we in Nederland geen peuterspeelzalen meer hebben. Die vallen vanaf nu onder kinderdagverblijven.

Wat betekent dit in de praktijk?

Alleen peuterspeelzalen die voldoen aan alle kwaliteitseisen van kinderopvang kunnen hun werk blijven uitvoeren. Als ouders moet je vanaf nu zelf kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Doe dit voor 1 mei 2018, anders heb je kans dat je een deel van je toeslag misloopt. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag kunnen bij hun gemeente informeren over een mogelijke bijdrage vanwege deelnamen aan voorschoolse voorzieningen.

Met het vervallen van de peuterspeelzaal treedt marktwerking in gang, zoals bij alle kinderopvangorganisaties. Uit onderzoek van Regioplan blijkt dat ouders niet zozeer kijken naar de jaarprijs voor kinderopvang. Marktwerking is dan ook vanuit ouders gezien niet zo belangrijk. Wat zij als belangrijk ervaren is goede opvang vlakbij huis. En switchen doen we niet zomaar, want wie zit er te wachten op afscheid nemen van leuke leidsters en je kind opnieuw moeten laten wennen in een groep? 

De kinderopvang en voorschoolse educatie is bij uitstek de plek om het verschil tussen kansarme- en kansrijke kinderen te verkleinen. Hier zit ook het probleem van de marktwerking : waar je vroeger als ouder een gemeentelijke korting kreeg, moet je nu eerst de rekening zelf voldoen waarna je (een deel van) het bedrag kunt terugvragen bij de Belastingdienst. De Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang is bang dat mensen hierdoor afzien van peuteropvang vanaf januari 2018. En dan juist de ouders met kinderen die vallen in die kansarme groep. 

De Harmonisatiewet is mede tot stand gekomen door een rapport uit 2016 van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking). Hierin staat dat de kwaliteit van voorschoolse educatie en opvang omhoog moet. Dit kan door kinderopvang en voorschoolse opvang te integreren. Wie meer wil weten over de aanbevelingen van de OESO leest het 158 pagina's tellende rapport. Hierin staan ook alle mogelijke nadelen genoemd van marktwerking in de kinderopvang. Want, staat hiermee het kind nog wel centraal?

Nieuwste reviews kinderopvang

Kinderdagverblijf De Snuffeltuin BV
 
2.9
"Eerst heel tevreden totdat ze het drukker kregen. 2 dagen..."
Parbedie
 
1.0
" Dis is een iets uitgebreide review, omdat ik het..."
Partou KDV van Sevenbergestraat 41
 
2.0
"Helaas een zware teleurstelling. De mensen die hier werken geven..."
KDV 'Kleintje-Zuid' B.V.
 
1.0
"Op papier (en internet) lijkt dit een prachtige opvang, maar..."
De Boartersboat
 
2.1
"Huilend overstuur kindje aangetroffen alleen op straat. Ik herkende aan..."
Hulstein-de Jong
 
4.5
"Marlieke is een warme en lieve gastouder, die oprechte aandacht..."
P. van Gemert-Smit
 
1.0
"Mijn jongen 5 jaar is zo goed als vergiftigd hier!..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Van onze 3 kinderen zit er nog 1 bij Marlieke..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Onze 3 kids zijn alle 3 helemaal blij als ze..."
Hulstein-de Jong
 
5.0
"Marlieke is een lieve en betrokken En oplettende gastouder. In..."
Gastouderbureau Kind aan Huis
 
1.0
"Ik beveel dit gastouderbureau niet aan. "
Kinderdagverblijf Topkids Maartensdijk
 
4.7
"Het is een enorm flexibel kinderdagverblijf en mijn dochter gaat..."