• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank

Eindhoven, 31 juli 2020 – Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (van 1 t/m 7 augustus), deden de afgelopen dagen meer dan 3.700 respondenten mee aan het Nationaal Borstvoeding Onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen het (helemaal) eens is met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.”

“Het feit dat vrouwen meer en langer thuis werken in deze coronatijd lijkt hier een positief effect op te hebben.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl.

In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83%). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88% aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64%). Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor een baby.

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5% van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

Visser: “Dit jaar is het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar nog hoger dan vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.”

Over het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020

In opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, deed onderzoeksbureau Markteffect, tussen 17 en 21 juli onafhankelijk onderzoek naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Aan het onderzoek deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee.

Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type