• check mark icon
    Dé ontmoetingsplek voor ouders, leerkrachten en andere professionals
  • check mark icon
    Vergelijk basisscholen en kinderopvang
  • check mark icon
    Lekkere en gezonde kinderrecepten
  • check mark icon
    Leuke activiteiten en dagjes uit
  • check mark icon
    Lees en leer met onze Opgroeiblog en kennisbank
Inhoudsopgave

Scheiden, een nieuwe start 

Hoe pijnlijk ook, de keuze voor een scheiding is gemaakt. Waar het ene hoofdstuk afgesloten gaat worden, komt er een nieuw hoofdstuk aan: verdergaan na de scheiding. Hier komt veel bij kijken. Emoties als verdriet, boosheid en opluchting zijn heel normaal in deze periode, waarin ook de meer praktische zaken geregeld dienen te worden. De verdeling van de spullen, wellicht de verkoop van materialen of een huis, en het meest moeilijk: hoe ga je om met de kinderen tijdens en na de scheiding?

Kinderen bij echtscheiding

Kinderen bij echtscheiding

Net als de ouders, zullen ook de kinderen scheiding ervaren als een achtbaan aan emoties. Scheiden kan kinderen onzeker en bang maken, waardoor ze zich ook anders kunnen gaan gedragen. Voor kinderen valt met de scheiding een stabiel deel van de basis weg wanneer er dagelijks maar 1 van de ouders aanwezig is. Vaak hebben kinderen praktische zaken waar ze zich zorgen over maken:

Is het mijn schuld dat papa en mama gaan scheiden?

Kan ik nog wel met mijn vriendjes/vriendinnetjes blijven spelen straks?

Moet ik nu gaan kiezen bij wie ik het liefste wil gaan wonen?

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, kinderen zitten in deze periode vol met vragen. Het is dan ook belangrijk om het hier met je kinderen over te hebben.

Bespreekbaar maken, hoe dan?!

Het bespreekbaar maken van de scheiding kan je als ouders zelf doen door erover te praten en/of te lezen. Wanneer je merkt dat het bespreken van de scheiding te moeilijk is voor jou of voor de kinderen, dan is er de mogelijkheid om hier deskundigen bij te betrekken. Deze deskundigen kunnen helpen om de negatieve gevolgen van een scheiding op kinderen zo klein mogelijk te maken. Dit doen ze voornamelijk vanuit het oogpunt van opvoeding en ontwikkeling.

Zowel voor de ouder als voor het kind is de nieuwe situatie spannend en onzeker. Probeer de scheiding en de gevolgen ervan bespreekbaar te houden. Hoe moeilijk dit ook kan zijn, het is voor zowel ouder als kind (ook op lange termijn) de beste manier om elkaar te begrijpen en onzekerheden te beperken.